Ergoterapi

Ergoterapi Bölümü Tercih Rehberi

Ergoterapi bölümünü tercih etmeyi düşünen arkadaşlarımızın kafasında bazı sorular bulunmaktadır. Ergoterapi bölümünü tercih etmek isteyen arkadaşlarımız için ergoterapiyi temel hatlarıyla tanıtacağımız Ergoterapi Bölümü Tercih Rehberi yazımızda bize en çok sorduğunuz bazı soruları cevapladık ve temel yazılarımızın bağlantılarını paylaştık.

Ergoterapi Bölümü Tercih Rehberi

İngilizcesi ‘Occupational Therapy’ dir. Yabancı kaynaklardan ergoterapi bölümünü araştırmak isteyenler bu şekilde araştırma yapabilirler.

Ergoterapi; toplumda yaşayan tüm bireyleri günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığa ulaştırmayı hedefleyen ve bu doğrultuda tedavi uygulayan bir sağlık mesleğidir. Toplumda yaşayan tüm bireyler; yaşlılar, çocuklar, yoğun iş temposunda çalışanlar, tekerlekli sandalye kullananlar, görme engeli olanlar, işitme engeli olanlar, çeşitli ameliyat geçirmiş olanlar, ev hanımları, psikolojik hastalıkları olanlar, dikkat sorunu yaşayanlar gibi bireylerdir. Herhangi bir hastalığı, bir engeli olsun veya olmasın kendini günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız hissetmeyen tüm bireyleri bağımsızlığa ulaştırmayı hedefler.

Ülkemizde ergoterapist yetiştirilmesi ile ilgili ilk girişimler, 1986 yılında öğrenci kabul etmeye başlayan İstanbul Tıp Fakültesi, Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde başlamıştır. Bu bölümde tüm öğrenciler ilk 2 yıl aynı eğitimi aldıktan sonra, fizyoterapi, o zamanki adıyla iş ve uğraşı terapisi ve ortez-protez terapisi alanlarında branşlaşmaya yönlendirilmişlerdir. İş ve uğraşı terapisine seçilen öğrenciler, ilk iki yıl sonunda başarı sıralamasını en yüksek olanlar arasında belirlenmekteydiler ve günümüzde ki çift ana dal uygulamasına benzer bir sistem yürütülmekteydi. Bu sistem, 5 yıl devam ettikten sonra sonlandırıldı. Ülkemizin ilk ergoterapistleri, yaklaşık 25 kişi,  1990-1994 yılları arasında mezun olmuştur. Bu ilk mezunlar, günümüze kadar çoğu kez fizyoterapist rolüyle görev yapmışlardır.

26 Nisan 2011 tarihli 27916 sayılı Resmî Gazete’ de yer alan Ergoterapist ve Ergoterapi Teknikeri meslek tanımı yapılmıştır.

22 Mayıs 2014 tarihli 29007 nolu Resmî Gazete’ de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te Ergoterapistin görev tanımı yapılmıştır.

2011 yılında Hacettepe Üniversitesinde açılan Ergoterapi bölümü şuan birçok üniversitede bulunmaktadır.

Mezun olduktan Sonra Kolay İş Bulunur mu?

Bize en çok sorulan sorulardan biridir. Hiçbir meslekte iş bulma garantisi yoktur.  İş bulma kişinin kendini geliştirmesi, okuldaki ve stajlardaki başarısı, araştırma yapması ve güncel makeleleri okuması ile doğru orantılıdır. Her meslekte işe yerleşmede önemli kriter kişinin kendini ne kadar geliştirmiş olmasıdır.

Fakat diğer mesleklerle kıyaslandığı zaman ülkemizde ergoterapi bölümüne çok ihtiyaç vardır. Çalışma alanlarının da fazla olması mezun olan ergoterapistler için fırsat oluşturabilir.

Devlet Atamaları Yapılıyor mu?

KPSS ile kamu kuruluşlarına ataması yapılmaktadır. Diğer meslekler ile kıyaslandığında ergoterapist atamalarının yüzdesi diğer mesleklerden daha fazladır. Her bölümde olduğu gibi mezunların tamamının ataması yapılmamaktadır.

Ergoterapi Bölümünü Okumak Zor mudur?

Ergoterapi bir sağlık mesleğidir. Anatomi, fizyoloji, kinezyoloji, biyomekani, ölçme ve değerlendirme gibi temel tıp dersleri ve ergoterapi derslerini barındırır. İnsan sağlığını barındıran hiçbir meslek kolay değildir. Ergoterapi bölümünü okuyan öğrencilerin özellikle anatomi, biyomekani, kinezyoloji gibi temel dersler ve bölüm derslerinde çok iyi olmalıdır.

Ergoterapi ve Fizyoterapi Meslekleri Arasındaki Fark Nedir?

Ergoterapi ve fizyoterapi meslekleri birbirine çok yakın gibi görünse de tedavi yaklaşımları ve meslek felsefeleri olarak birbirinden çok farklıdır. Hekimlik ve hemşirelik gibi bir yüzeysel girişim olmadan fiziksel olarak tedavi ettikleri için benzetilmektedir. Bu konuyu ayrıntılı olarak ele aldığımız yazıyı başlığa tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ergoterapi Bölümü Olan Üniversiteler

Ergoterapi bölümü olan üniversiteler nelerdir? Türkiye’deki ergoterapi bölümü olan üniversitelerin listesi için hemen bir yukarıdaki linke tıklamanız yeterlidir. Açılan üniversiteler en güncel ÖSYM verilerinden çekilmektedir. Tüm ergoterapi bölümlerinin bulunduğu üniversiteler yazımızın devamında yer almaktadır.

*Aklınıza takılan diğer soruları, ergoterapist ve ergoterapi öğrencilerine sormak istediklerinizi yorum olarak  ya da sosyal medya hesaplarımız aracılığı ile sorabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

whatsapp