Engellilerin Askerlik İşlemleri Nasıl Yapılır?
Erkek engelli bireylerin askerlik işlemlerini yerine getirmesi oldukça önemlidir. Bireyler engelli olduklarını bildirmedikleri sürece asker kaçağı olarak görünürler. Bu nedenle engelli bireyler gerekli muayeneleri olup, askerlik yapamaz belgesini almaları gereklidir.
Engelli bireylerin muayenesi, öncelikle askerlik şubesinin bulunduğu yerde aile hekimi varsa aile hekimi tarafından, yoksa en yakın resmi sivil sağlık kuruluşunda gerekli muayene yapılır.Eğer birey hakkında karar verilemiyorsa askeri hastaneye sevk edilir. Bu yapılan muayeneler için herhangi bir ek ücret alınmaz. Gerekli başvuruyu nereye yapacağınızı e-devlet portalı üzerinden sorgulayabilirsiniz.
Yoklamaları yapılan engelli bireyler, askerliğe elverişli olanlar ve askerliğe elverişli olmayanlar olmak üzere iki şekilde gruplandırılır. Muayene sonucunda askerliğe elverişli olmadığı tespit edilen bireyler askere alınmaz. Eğer bireyler yerli askerlik şubesinde işlemlerini yapıyorsa üç nüsha, yabancı askerlik şubesinde işlem yapıyorsa dört nüsha rapor düzenlenerek raporları kesinleştirilir. Kesinleşen raporlardan biri ilgiliye verilir, biri onay makamınca, diğeri ise yerli ve yabancı askerlik şubesi başkanlığınca muhafaza edilir.
Sağlık durumları geçici olarak problem olan engelli bireyler için, ertesi yıla bırakma olanlara sevk tehiri kararı verilir ve üç nüsha rapor düzenlenerek raporları onaylanır. Raporları onaylanan bireylere ertesi yıla bırakma veya sevk tehiri işlemi yapılır.
Engellilerin Askerlik İşlemleri Nasıl Yapılır?
Yoklama İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
- Sınıflandırmaya Esas Bilgi Formu,
- Yükümlülere Yoklamalarda Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formu,
- Fotoğraflı (üzeri soğuk damgalı ve geniş şeffaf bant yapıştırılmış) Yoklama Belgesi,
- Nüfus Cüzdanı,
- Yükümlünün beyan ettiği hastalık veya arızasına ilişkin elinde mevcut bulunan sağlık raporu, epikriz, özürlülük/ağır özürlülük raporu, vb. tıbbı belgeler, (varsa)
Yoklama Sırasında Doktorlar Nelere Bakar?
- Öncelikle nüfus cüzdanlarına bakılarak kimlik bilgileri karşılaştırılır.
- Bireylerin boy ve kiloları tespit edilerek,yoklama belgesinin ilgili hanesine elle yazılır.
- Yoklaması yapılacakların tam bir fizik muayenelerinin yapılması gerekmektedir. Hekimlerce yükümlülerin genel fiziki durumları kontrol edilir varsa uzuv eksikliği, ortopedik özrü, görme ve duyma bozuklukları, ameliyat izi, kesik, düztabanlık vb. tespit edilecektir.
- Yoklaması yapılacak bireylerin renk körü olup olmadıkları kontrol edilir.
- Hekimler yükümlüler ile mülakatta bulunur varsa bunların geçirilmiş veya kronik rahatsızlıkları, sürekli kullandıkları ilaçları, psikolojik rahatsızlıkları vb. tespit edilmeye çalışılacak bunlardan ihtiyaç duyulanlar ayrıntılı muayene için asker hastanesine sevk edilecektir.
- Nabız sayılır, kan basıncı ölçülür.
- Soluk alma ve vermedeki göğüs genişlikleri tespit edilir.
2Yorumlar
Emircan efe
24 Kasım 2023Bende askerlik yapmak istiyorum ama yüzde 50 engelli roporum var
Emir aşkar
9 Mart 202450 raporu olanlar askere gidecek mi