Ergoterapistler ve Fizyoterapistler Birlikte Çalışabilir mi? Dünya tarihine baktığımız zaman Ergoterapi ve Fizyoterapinin kökleri aynı zamanlarda atılmıştır. Bu iki meslek birbirinden farklı , bir o kadar da birbirine çok benzer iki meslektir.
Bu soruya değinmeden önce iki meslek çalışanlarının da görev ve sorumluluklarının neler olduğuna değinmek gerekmektedir. Ergoterapistlerin ve Fizyoterapistlerin görev tanımları ayrıdır.
Ergoterapist Kimdir?
Ergoterapi bölümününden mezun olan kişilere Ergoterapist denir. Ergoterapistler üniversitelerin 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesinin Ergoterapi bölümünden mezun olurlar. İngilizcesi ‘ Occupational Therapist’tir. Ergoterapistlere ‘İş ve Uğraşı Terapisti’ de denilmektedir
Ergoterapistler; günlük yaşamda bağımsız olamayan veya daha aktif olmak isteyen kişilerin sağlık durumunu iyileştirir ve geliştirir. Ergoterapistlerin tedavi modalitesi anlamlı ve amaçlı aktiviteler üzerine kuruludur. İnsanlar deneme yanılma yolu ile aktif olarak öğrenirler. Bir çocuğa yürüme öğretilirken, çocuğun bacak kasları geliştirilerek öğretilmez. Direkt ayağa kaldırılır ve adım atması öğretilir. Çünkü aktiviteler yapılarak öğrenilir. Ergoterapistlerin kim olduğunu açıkladığımız yazımızdan daha ayrıntılı bilgilere erişebilirsiniz. Hemen aşağıdaki linke tıklayarak ergoterapist kimdir yazımıza ulaşabilirsiniz.
Ergoterapist Kimdir ve Ne Yapar?
Fizyoterapist Kimdir?
Fizyoterapist; yaralanma, hastalık, doğuştan gelen özür, hareket sistemi bozuklukları veya diğer durumlardan kaynaklanan ağrı ve fonksiyon bozukluklarında; kişilerin fonksiyonel limitasyonlarını, ağrıyı, özrü ve yeteneklerini özel ölçme, değerlendirme ve inceleme yöntemleri ile belirleyerek hekimin tanısına göre, fonksiyonun ve fonksiyonel kapasitenin geliştirilmesine yönelik fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlayan, uygulayan ve tekrar değerlendirerek rapor eden, sağlıklı kişilerin sağlığını devam ettirmek amacıyla uygun egzersizler / koruyucu programlar planlayan mesleki otonomiye sahip olan bir sağlık personelidir.
Ergoterapistler ve fizyoterapisler birlikte çalışırlar mı sorusuna gelelim. Sadece ergoterapist ve fizyoterapist değil, hasta için gerekli olan tüm meslek mensupları ekip içinde bulunmalıdır. Hekim, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, sosyolog, psikolog, dil ve konuşma terapisti, yurt idarecileri, hasta bakıcı, öğretmen ekipte yer alabilir.
Ülkemizde henüz oturmamış olan multidisipliner ekip, tedavi performansını yükseltiyor. Ülkemizde hekim üstünlüğü söz konusudur ve hekimler diğer meslek mensupları ile ekip oluşturmaktan kaçınır. Veya hekim ve ergoterapistin olduğu ekipte sosyoloğun olması gerektiği atlanabilir. Bu nedenle eğer hastanın tedavisi için ergoterapist ve fizyoterapistin birlikte çalışması gerekliyse, birlikte çalışılabilir.
Bir vaka örneği üzerinden anlatalım.
Fatma teyzemiz 73 yaşında ve huzur evinde yaşıyor. Teyzemizin diz ekleminde kireçlenme var, bu nedenle çok fazla ağrısı var, merdiven kullanamıyor, ayakta duramıyor, yürüyemiyor. Teyzemiz hekime gittiğinde, hekim teyzemizin ameliyat için yaşlı olduğunu düşünüyor bu nedenle ilaç tedavisi uyguluyor. Huzur evinde teyzemizin fizyoterapisti ve ergoterapisti var. Fizyoterapist teyzemizin ağrılarını azaltmak için kendi yöntemlerini uyguluyor. Egzersiz programı oluşturuyor, yürümesi için çalışmalar yapıyor ve sedanter yaşamdan çıkmasını sağlıyor. Ergoterapist ise teyzemizin tüm günlük yaşam aktivitelerini inceliyor. Kireçlenme olan bireylerin merdiven çıkmaması gerektiği için huzur evindeki odaları düzenliyor. Kendine bakım aktivitelerinin yapımında bağımsızlığı arttırıyor.
Örnekte de bahsettiğimiz gibi bir hastanın tedavisinde ihtiyaç duyulan tüm sağlık mensupları ekipçe çalışmalıdır. Ekip bir bütün olarak hastaya yaklaşmalı ve tedavisi için uygun koşullar sağlanmalıdır. Tüm bunlar yapılırken her meslek mensubu kendi görevine odaklanmalıdır.