Ergoterapi Değerlendirme Testleri

Semmes Weinstein Monofilaman Testi

Semmes Weinstein Monofilaman Testi

Semmes – Weinstein monofilamanları nedir? Semmes  weinstein monofilamanları değerlendirme skorları nelerdir? Semmes  weinstein monofilamanları nasıl kullanılır? Duyu kaybı nasıl değerlendirilir? Dokunma duyusu değerlendirmesinde hangi test kullanılır?

Semmes –Weinstein monofilaman testi duyusal değerlendirmede en sık uygulanan testlerden biridir. Hafif dokunma ve basınç koruyucu duyularının değerlendirilmesinde duyu seviyelerini test etmek, azalan ve geri dönen duyuları tespit etmek için kullanılır.

Bu değerlendirmenin uygulandığı prosedür çok sistematik olmalıdır. Terapist en küçük monofilament ile başlar ve en büyük filamente doğru sırayla uygular, ancak terapist test edilen en küçük monofilament hasta tarafından algılandığında testi durdurur ve değeri kaydeder. Birinci parmaktan beşinci parmağa, distalden proksimale doğru anterior ve posterior yüzeylere uygulanır.

Bu değerlendirme aracı kalınlık ve çapları değişen bir dizi monofilamentten oluşur. Bu monofilamentlerin gradyan kuvvetleri 0,086 gm ila 448 gm arasında değişir. Bu monofilamentler, duyu kaybını belirlemek için kullanılır.

Dokunma testi güç seviyesini %5 standart sapma ile ölçecek şekilde kalibre edilmiştir.  Filamentin uç noktası zorlama eşiğine ulaştığında eğilir. Filamanlar eğildikten sonra basınç uygulanmaya devam edilse bile ciltte hissedilen basınçta artış olmaz. Bu nedenle monofilamanlarda eğim oluştuğunda o flaman ile daha fazla basınç uygulanamadığı için eğim oluştuğunda hissedilip hissedilmediği sorgulanır ve kaydedilir. (Aşağıdaki görselde cilde uygulanan flamanda oluşan eğim görülmektedir.)

Hafif dokunma ve basınç değerlendirmesinde Semmes-Weinstein monofilamanları (SWM), 1,65-6,65 aralığındaki değerleri ölçmek için kullanılır. Test uygulanırken el haritası üzerinde uygun renk ile işaretleme yapılır.

 SWM testi için sınıflama

1,65–2,83       (yeşil),             normal duyu;

3,22–3,61       (mavi),            azalmış hafif dokunma duyusu;

3,84–4,31        (mor),            azalmış koruyucu duyu;

4,56–6,65        (kırmızı),        koruyucu duyu kaybı;

6,65                (yanıt yok),     derin basınç algısı.

KAYNAK

  • Öksüz, Ç.(2015). Üst Ekstremite Tuzak Nöropatilerinde Rehabilitasyon. Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği,14,529-536.
  • Silva,J., Marchese,G.,Cauduro,C.& Debiasi,M.(2017). Nerve  conduits for treating peripheral nerve injuries: A  systematic literature review. Hand Surgery and Rehabilitation,36,71-85.
  • Bek, N. (2005). Periferik Sinir Yaralanmalarinda Rehabilitasyon. Türk Nöroşirürji Dergisi,15(3),257-264.

1Yorum

  • Rukiye
    28 Mayıs 2019

    Merhaba, semmens weinstein monofilamanları Türkiye’de satılıyor mu?

    Reply

Bir yanıt yazın

whatsapp