Ergoterapi

Seçici Yeme Bozukluğu

Seçici yeme bozukluğu, belli yemekleri yeme, alışık olmadığı yeni yemekleri ve tatları reddetme ile karakterize bir yeme bozukluğudur. Sıklıkla 2 yaş döneminde ortaya çıkabilir. Her çocukta görülmektedir ancak duyusal bütünleme bozukluğu ve otizm tanısı olan çocuklarda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Seçici yeme bozukluğu, DSM-IV’in yeme bozuklukları arasında yer almamaktadır.

Seçici Yeme Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Sınırlı sayıda ve belli yemekler yeme ( Tat, koku ve yemeğin nasıl hazırlandığı)
  • Yeni yiyecekleri reddetme
  • Ebeveynler tarafından yemek yemeye teşvik edildiğinde aşırı tepki verme
  • Ebeveynlerinin yemek yeme konusunda yaşıtlarına göre daha fazla mücadele etmesi
  • Reddettiği yiyeceklerin yedirilmesine zorlandığında öğürme, kusma, ağzından çıkarma

Seçici Yeme Bozukluğu Neden Olur?

Seçici yeme, genellikler duyusal bütünleme bozukluğu olan çocuklarda karşımıza çıkmaktadır. Duyusal olarak hassasiyetleri olan çocuklar bazı kokuya, tada ve kıvama sahip olan yiyecekleri tolere edemedikleri için bu yiyecekleri tamamen reddederek sevdikleri, tolere edebildikleri yiyecekleri tercih edebilmektedirler.

Seçici Yeme Bozukluğunda  Ne Yapılmalıdır?

Yeme bozuklukları çocukların birçok açıdan değerlendirilerek uygun müdahalenin uygulanması gereken bozukluklardır. Problemin kaynağının doğru saptanması uygulanacak müdahalelerin değerini belirleyecektir. Seçici yeme genellikler duyusal bütünleme bozukluğu olan çocuklarda karşımıza çıkan bir bozukluk olduğu için, bu çocukların duyu profilinin değerlendirilmesi gereklidir.

Ergoterapistler tarafından çocuğunuzun duyu bütünleme değerlendirilmesi alınarak yeme bozuklukları ve duyusal bozukluklar konusunda değerlendirmeleri yapılmaktadır. Eğer çocuğunuzda yemek seçiciliği olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka alanında uzman ergoterapistlerden değerlendirme almalısınız.

Kurumumuzda Seçici Yeme Bozukluğu ve Duyu Bütünleme Terapisi

ERGOTERAPİM Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde uzman ergoterapist tarafından bebeklerde ve çocuklarda yeme bozuklukları alanında terapiler uygulanmaktadır. Çocuğunuzun ergoterapist tarafından değerlendirilmesi ve ayrıntılı bilgi için Ergoterapi randevusu alabilirsiniz.

Makale Önerisi
Kurt E., Örün E. (2015). Yeme Bozukluğu Olan Çocuğa Yaklaşım. Güncel Pediatri Dergisi.

3Yorumlar

  • Gülkız
    16 Temmuz 2024

    Oğlumda yeme bozukluğu var çok seçici ve bildiği şeyleri yiyor ve denemeyi bile reddediyor. 9 yaşında ve kilosu var endişeleniyorum ve bilgi almak istiyorum.

    Reply
  • Ersin
    30 Eylül 2024

    12 yaşında ki kızım henüz baklagil cinsinden herhangi bir gıdayı tüketmemiştir aperatif tarzı beslenmektedir tedavi hakkında bilgi almamız mümkün müdür teşekkürler

    Reply

Bir yanıt yazın

whatsapp