Ergoterapist Kimdir ve Ne Yapar?

Ergoterapi bölümünü başarıyla bitirmiş kişilere Ergoterapist denir. Ergoterapistler üniversitelerin 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesinin  Ergoterapi bölümünden mezun olurlar. İngilizcesi ‘ Occupational Therapist’ olan Ergoterapistlere ‘İş ve Uğraşı Terapisti’ de denilmektedir. Ergoterapist Kimdir ve Ne Yapar?

Ergoterapi alanında yüksek lisans yapmış kişiler ve 2 yıllık İş ve Uğraşı Teknikerliği mezunu kişiler Ergoterapist değildir.

Ergoterapi alanında yüksek lisans yapmış kişiler, Ergoterapi hakkında araştırma yapabilir, bu alanda bilgi üretebilir, üniversitelerin Ergoterapi bölümünde öğretim görevlisi olup ders verebilir fakat TEDAVİ UYGULAYAMAZLAR.

İş ve Uğraşı Teknikeri mezunları Ergoterapistlerin hazırladığı tedavi programını, ergoterapist gözetiminde uygulayabilirler. Fakat tedavi programı hazırlama yetkileri yoktur.

Ergoterapistler Nerede Çalışır?

  • Hastaneler
  • Rehabilitasyon merkezleri
  • Toplum ruh sağlığı merkezleri
  • Huzur evleri
  • Okullar
  • Belediyeler
  • Şirketler
  • Halk sağlığı merkezleri
  • Kişilerin kendi evleri veya işyerleri
  • Sosyal aktivite merkezleri

Ergoterapistler; günlük yaşamda bağımsız olamayan veya daha aktif olmak isteyen kişilerin sağlık durumunu iyileştirir ve geliştirir. Ergoterapistlerin tedavi modalitesi anlamlı ve amaçlı aktiviteler üzerine kuruludur. İnsanlar deneme yanılma yolu ile aktif olarak öğrenirler. Bir çocuğa yürüme öğretilirken, çocuğun bacak kasları geliştirilerek öğretilmez. Direkt ayağa kaldırılır ve adım atması öğretilir. Çünkü aktiviteler yapılarak öğrenilir. İnsan beyni bir hareketi yaparken kaslara ve sinirlere doğru iletiyi vermesi gerekir. Bu iletiyi en iyi şekilde öğrenebilmesi için o hareketin doğru şekilde yapılması gereklidir. Bu nedenle ergoterapistler kişilerle uygun aktiviteyi yaparak beynine en uygun öğrenme biçimini oluşturur.

Bu durumu bir örnek ile açıklayalım. Trafik kazasında kolunu cam kesmiş hastamızın kaslarında ve sinirlerinde kesiler meydana gelmiş. Ameliyat yapılmış kaslar ve sinirler dikilmiş. Fakat hastamız kolunu bükemediği ve kafasına yaklaştıramadığı için bazı günlük yaşam aktivitelerini bağımsız yapamıyor. Suyunu içemiyor, yemek yiyemiyor, dişlerini fırçalayamıyor, saçını tarayamıyor. Hastamızın Ergoterapistten destek alması gerekiyor.

Aktiviteleri yaparken sadece kas, kemik, sinir uyumu yeterli değildir. Endurans yani; hareketin yapılma hızı gibi faktörler ile birlikte düşünmek gereklidir. Tedavi programı oluşturuşurken Ergoterapist bütüncül düşünerek kişiyi ele alır.

Ergoterapistler anatomi, nöroanatomi, fizyoloji, ölçme değerlendirme gibi bir çok gerekli ders alır. İnsan yapısını, hareketleri ve tedavi programını çok iyi bilerek mezun olan Ergoterapistler insanlığın ihtiyaç duyduğu meslek mensuplarındandır.

Bir yanıt yazın

whatsapp