Ergoterapist olmak için; üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi Ergoterapi bölümünden mezun olmak gereklidir. Ergoterapi tedavisi yalnızca ergoterapistler tarafından yapabilir. Ergoterapi Yüksek Lisansı Yapan Kişiler Ergoterapist Olur mu?
Bazı üniversitelerde lisans üstü olarak ergoterapi bölümü bulunuyor ve başka bölüm bitirmiş mesleklerde yüksek lisans programına alınıyor. Ergoterapi yüksek yapmış kişiler asla Ergoterapist değildir. Ergoterapi yüksek lisansı yapmış kişiler ergoterapi bölümünde ders verebilir, ergoterapi konusunda araştırmalar yapıp makaleler yazabilir, bilgi üretebilir fakat TEDAVİ EDEMEZ.
2011 yılında Resmi Gazetede yayımlanan meslek yasalarına göre her mesleğin sınırları çizilmiştir. Yasalara göre her mesleğin çerçevesi çizilmiştir.
Ergoterapi bölümü ve ergoterapi mesleği ülkemize yeni girmiştir. Mesleğin temellerini atan Ergoterapi öncüleri Fizyoterapist kökenlidir. Ergoterapi bölümü fakülte olarak açılmadan önce, fizyoterapistlerin yüksek lisans yaptığı bir alandı. Kesinlikle yanlış olan bu yöntem, Ergoterapiyi Fizyoterapinin bir alanı olarak tanıtmıştır. Ergoterapi bölümü okuyan kişiler fizyoterapi derslerini öğrenmedikleri için fizyoterapi tedavisini yapamayacağı gibi fizyoterapi mezunları da ergoterapi tedavisi yapamaz.
Günümüzde fizyoterapist olup ergoterapi alanında yüksek lisans yapmış kişiler ergoterapi tedavisi uygulayabiliyor. Aynı zamanda Ergoterapistlerin görevi olan Duyu Bütünleme Terapisini de sertifika alan diğer meslek mensupları duyu bütünleme terapisi yapabiliyor. Ergoterapi bölüm mezunlarının artması, iş sahasında ergoterapistlerin çoğalması, haklın bilinçlenmesi ve Ergoterapistlerin mesleklerine sahip çıkmasıyla bu durum düzelecek, Ergoterapi sınırları çizilecektir.
Bu konuda Ergoterapiden yaralanmak isteyen kişilere çok iş düşüyor. Kendini ergoterapist olarak tanıtan kişilerin Fakülte mezunu olup olmadıklarını sorgulamaları gerekiyor.