Duyu Bütünleme Bozukluğunun Olası Sebepleri Nelerdir?

Etrafınızda; sakar, hassas, yerinde duramayan, mızmız, tembel, okumayı sökemeyen, yaşıtları konuşabilirken kendisi konuşamayan veya dış dünya ile tam olarak anlaşamayan bir çocuk görmüşsünüzdür. Bu çocuk belki sizin kızınız veya oğlunuz, belki komşunuzun çocuğu, belki yeğeniniz veya belki de bir zamanlar kendinizdir. Bu çocukları yukarıdaki  kelimelerle tanımlıyor olsakta bu çocukları yanlış anlamış olabilir miyiz? Yukarıdaki kelimeler değilde ‘Duyusal bütünleme problemi yaşayan çocuklar’  ifadesi bu çocukları  daha iyi tanımlıyor olabilir mi?

Çocuğunda duyu bütünleme problemi olduğunu anlayan ve tedavisine başlayan ebeveynlerin aklına neden benim  çocuğumda bu problem oldu, biz bir yerlerde hata mı yaptık gibi sorular olabilir. Aşağıda duyusal entegrasyon bozukluğunun olası sebeplerini sizlerle paylaşacağız. Ancak kesinlikle bu sebeplerden biridir denilemez.

1- Genetik veya kalıtsal yatkınlık. Çocuğun annesi, babası, kardeşi yada yakın derece akrabasında duyu bütünleme problemi  olan çocuklarda görülme ihtimali daha yüksektir.

2- Prenatal (doğum öncesi) şartlar;

  • Kimyasal maddeler, ilaçlar yada kurşun zehirlenmesi
  • Annenin sigara içmesi, madde veya alkol kullanması
  • Virüs, kronik hastalıklar, duygusal stres
  • Önemsenmeyen hamilelik komplikasyonları
  • Çoklu doğumlar

3- Prematürite ya da doğum ağırlığının düşük olması

4- Acil sezeryan, oksijensiz kalma yada doğum sonrası hemen ameliyata alınması gibi doğum travmaları

5- Postnatal (doğum sonrası) şartlar;

  • Çevresel zararlı maddeler
  • Çocuk istismarı, savaş gibi aşırı uyaran varlığı,
  • Uzun süre hastanede yatma,

6- Bilinmeyen sebepler

Eğer çocuğunuzda duyu bütünleme problemi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka bir ergoterapiste danışınız. Üniversitelerin 4 yıllık Ergoterapi bölümünden mezun olan Ergoterapistler, standart değerlendirme testlerini kullanarak değerlendirmelerini yaptıktan sonra gerekli müdahale programını oluşturur ve seanslara başlarlar.  Meslek tanımında duyu bütünleme terapisi olmayan, lisans eğitimi boyunca anatomik, fizyolojik, nöroanatomik olarak duyu bütünleme bozukluklarını derinlemesine incelememiş, duyu bütünleme terapisi dersi almamış kişilere çocuğunuzu emanet etmeyin. Duyu Bütünleme Teorisini ortaya atan Anna Jean Ayres’te ergoterapisttir.

Bu alanda uzman kişiler varken neden sizde ergoterapistlerin yaptığı duyu bütünleme terapisinden yararlanmayasınız?

Eğer hangi kurumda ergoterapistin duyu bütünleme terapisi yaptığını bilmiyorsanız sosyal medya hesaplarımızda veya mail adresimiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ailelere Duyu Bütünleme Terapisi Önerileri yazımızı okumak için linke tıklamanız yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

whatsapp