Desensitizasyon (duyarsızlaştırma) eğitimi, üst ekstremite yaralanmalarından sonra elde oluşan aşırı hassasiyet, ağrı ve anormal duyunun giderilmesi için uygulanan bir el rehabilitasyonu tekniğidir. Desensitizasyon eğitimi ile vücudun uyaranlara karşı verdiği aşırı hassasiyetin, duyarlılığın ve anormal duyunun azaltılması ve normalleştirilmesi amaçlanır.
El ve üst ekstremite bireylerin fonksiyonelliği ve günlük yaşam aktiviteleri yapılabilmesi için çok önemlidir. Bir yaralanmadan sonra elin veya üst ekstremitenin kullanılamaması, hislerin olmaması fonksiyonelliğe engel olan, aktivitelerin yapılabilmesini engelleyen bir durumdur. Ancak uzuvda sürekli karıncalanma hissinin, ağrının ve aşırı hassasiyetin olması bireyleri daha çok rahatsız eder. Uyurken, alışveriş yaparken, banyo yaparken, el yıkarken kısaca her zaman yaşanan bu anaormal his durumu fiziksel, psikolojik ve sosyal problemlere yol açar. Anormal duyuların hissedildiği bu dönemde uzuv bir yastığın üzerinde tutulduğunda bile sürekli rahatsızlık hissedebilir.
El ve üst ekstremitede meydana gelen yaralanmalardan sonra eldeki histe azalma veya tamamen kaybolma meydana gelebilir. Ele his gelmeye başladıktan sonra elde aşırı hassasiyet ve duyarlılık, duyuların tam algılanamaması durumu yaşanması normal bir süreçtir. Yara bölgesinde veya çevresinde sinir uçlarının abartılı reaksiyonu olan bu duruma hipersensitivite (aşırı duyarlılık) denir. Duyarlılığın azaltılması ve anormal duyuların ortadan kaldırılması için el rehabilitasyonunda duyarsızlaştırma (desensitizasyon) eğitimi uygulanır. Eldeki hisler eskisi gibi hissedilemiyorsa ve buna ek aşırı duyarlılık varsa el rehabilitasyonunda öncelikle desensitizasyon eğitimi uygulanmalı ardından duyusal yeniden eğitim çalışmaları yapılmalıdır.
Hipersensitivite yaşayan bireylerde;
- Etkilenen bölgeye normal şekilde dokunulduğunda veya bir yere değdirildiğinde aşırı hassasiyet ve acı hissedilmesi
- Giysilerden rahatsız olunması
- Günlük yaşam aktiviteleri sırasında aşırı hassasiyet ve acı hissedilmesi
- Su değdiğinde rahatsız olunması
- Karıncalanma
- Ağrı
- Uyuşma
- Elin hiçbir yere değdirilmek istenmemesi
- El bir masanın üzerinde dururken bile rahatsızlık hissedilmesi meydana gelebilir.
Aşırı hassasiyet, ağrı, karıncalanma gibi duyuların hissedildiği bu dönemde bireyler uzuvlarını korur ve hareket ettirmek istemezler. Fakat bu süreçte uygun uyaranlar ile çalışmaların yapılması, uzuvların kullanılarak yeniden aktif hale gelmesi sağlanmalıdır. Bu süreç mutlaka el terapistleri ile yönetilmelidir.
Desensitizasyon eğitiminde rahatsızlık hissi veren ancak tolere edilebilen uyaranlar ile başlanarak daha fazla rahatsızlık hissi veren uyaranlara doğru ilerlenerek aşırı hassasiyetin azaltılması sağlanır. Desensitizasyon terapisi uygulanmadığında aşırı hassasiyet ve duyarlılığın geçmesi uzun zaman alabilir veya bazı durumlarda geçmeyebilir.
El yaralanmalarından sonra hassasiyet ve duyarlılık yoksa, sadece duyular eskisi gibi hissedilmiyorsa Duyusal Yeniden Eğitim terapisi uygulanmalıdır.
Merkezimizde El Rehabilitasyonu Hizmeti
İstanbul ERGOTERAPİM – Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde el terapisti tarafından duyarsızlaştırma- desensitizasyon eğitimi uygulanmaktadır. El rehabilitasyonu ve desensitizasyon eğitimi randevu almak için şimdi tıklayın.