Ergoterapi

Bebeklerde Beslenme Bozukluğu

Bebeklerde beslenme bozukluğu; yemek yemeyi, meme veya biberonu reddetme, kusma, öğürme, beslenme sırasında ağlama, çiğneme ve yutma bozuklukları,  yemek seçme, belli yemekleri yeme, katı gıdaya geçişte zorlanma, kendi kendine beslenme alışkanlığının kazanılamaması olarak karşımıza çıkabilir.

Riskli bebek rehabilitasyonu kapsamında; bebeklerde yemek yeme bozukluklarının çözümünde erken müdahale müdahale programının uygulanması önemlidir. Öncelikle hekim kontrolünden geçerek beslenme bozuklukları değerlendirilmeli risk faktörleri incelenmelidir. Yutma ve çiğneme bozuklukları gibi anatomik veya fizyolojik etmenlerden dolayı beslenme bozukluğu yaşayan çocuklarla hekim-terapist işbirliği içinde çalışılmalıdır.

Bebeklerde duyusal sorunlar beslenme bozukluklarının yaşanmasına neden olabilir.  Açlık tokluk hissini beyne ulaştıran interoseptif duyu sisteminde, ağıza yiyecek alındığında oluşan tat alma ve taktil duyu sistemlerinde duyuların algılanması, yorumlanmasında ve uygun yanıtım oluşturulmasında yaşanan güçlükler, duyusal modülasyon sorunları ve regülasyon sorunları duyu kökenli beslenme bozukluklarına neden olabilir.

Bebeklerin daha önce beslenme sırasında yaşadığı kötü deneyimler sonraki beslenmeleri olumsuz etkileyebilir. Bu süreçte bebeğin beslenmesi sürecinde bakım verenin sakin kalması, ortamın düzenlenmesi ve bebeğin kötü deneyimi yerine olumlu deneyimler kazanması sağlanabilir.

Motor becerilerin gelişimi beslenme bozukluklarının oluşumuna neden olabilir. Ağız içinde yeteri dil ve çene hareketinin yapılamaması, baş tutma, oturma gibi motor gelişim basamaklarının tamamlanmamış olması beslenme bozukluğuna neden olabilir.

Gıda alerjisi; döküntü, ishal, kaşıntı, mide ağrısı ve kusma gibi semptomları oluşturabileceği için beslenme bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca hiçbir gıdaya alerjisi olmasa bile süt, fındık, yumurta, buğday ve deniz ürünleri gibi gıdalara karşı gıda intoleransı olan çocuklarda gaz, şişkinlik ve karın ağrısı da meydana gelebilir. Bu durumlarda çocuk doktorlarından kontrol gereklidir.

Kolik, bebeklerin iştahını ve emme yeteneğini etkilemese de beslenme bozukluklarının nedenlerinden biridir. Kolik etyolojisi tam anlaşılamamış, semptomları genellikle doğumdan sonraki ilk haftalarda ortaya çıkan ve üçüncü dördüncü aya kadar devam eden bir durumdur.

Bebeklerde Yeme Bozukluklarında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Bebeklerde beslenme bozukluğu bir ayı geçtiyse, kilo azalması durduysa veya kilo veriyorsa, boy uzaması durduysa, kusma ve ishal durumları eşlik ediyorsa, yemek yeme sırasında yutma sorunu yaşanıyorsa, gaz sancıları ve kabızlık varsa, reflüden şüpheleniyorsanız, döküntü, kaşıntı gibi alerjik belirtileri varsa en kısa zamanda doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Hekimin gerekli müdahaleleri ve tanı sürecinden sonrasında rehabilitasyon süreci için ergoterapist değerlendirmesi ile duyusal ve motor planlama süreçleri değerlendirilmeli ve müdahale programı uygulanmalıdır.

Kurumumuzda Bebeklerde Yeme Bozukluğu Terapisi

Ergoterapim Danışmanlık Merkezimizde uzman ergoterapistimiz tarafından bebeklerde yaşanan yeme ve beslenme bozukluklarına yönelik terapi sağlanmaktadır. Bebeklerde beslenme bozukluğu değerlendirme randevusu almak için tıklayın.

Bir yanıt yazın

whatsapp