Ergoterapi

Bebeklerde Regülasyon

Regülasyon, bireylerin duygularını, düşüncelerini, davranışlarını kontrol edebilme ve dikkatlerini sürdürebilme yeteneğidir. Bireylerin kendilerini yönetebilme ve kontrol edebilmeleridir. Kişinin kendini düzenleyebilme yeteneği erken çocukluktan itibaren gelişir. Bebeklerde regülasyon süreç içinde gelişen bir yetenektir

Regülasyon insanların adaptasyonunun tüm yönlerini kapsar. İnsan yaşarken olaylara tepki vermeyi, değişen olaylara göre tepkileri düzenlemeyi yaşam boyunca öğrenir. Örneğin üzücü bir olay olduğunda üzüntü hissetmek normaldir ve başka olaylarda teşvik edici bir etmen oluşturmak için teşvik edici olabilir. Ancak üzüntülü kalmak, olumsuz duyguları sürekli taşımak kişinin kendisi ve etrafı için yıkıcı olabilir. Bir üzücü olay karşısında reaksiyon göstererek üzüntü duygusu yaşanması normaldir, bu duygunun değişen olaylar doğrultusunda düzenlenip değiştirilmesi gereklidir.

Bebeklerde regülasyon zamanla gelişmektedir. Bebekler doğduktan sonra anne karnında anne tarafından sağlanan düzenlemeler yavaş yavaş bebeğin alışması gereken bir sürece dönüşür. Başlangıçta bunların büyük çoğunluğu bakım veren tarafından sağlanırken zamanla bebekler fizyolojik ihtiyaçlarını, davranışlarını ve temel ihtiyaçlarını belirtmeyi, sakinleşmeyi öğrenir.

Bebekler;

  • Yüksek ses duyduğunda irkilme ve bir miktar ağlamanın dışında çok fazla ağılıyor ve sakinleşemiyorsa
  • Beslenme sorunu yaşıyorsa
  • Banyo ve bakım aktivitelerinde stres düzeyi artıyorsa ve tepki gösteriyorsa
  • Uykuya dalmada ve uykuda kalmada zorlanıyorsa, gece gündüz rutinlerinde karışıklık yaşanıyorsa
  • Farklı pozisyonları ve hareket geçişlerini tolere edemiyor sadece belli pozisyonlarda kalmak istiyorsa
  • Ağlamasını durduramıyor ve kendini sakinleştiremiyorsa
  • Motor gelişim basamaklarında sorun yaşanıyorsa
  • Farklı ortama gidildiğinde çok ağlıyor ve huzursuz oluyorsa
  • Yabancı birilerini gördüğünde huzursuz oluyor ve tepki gösteriyorsa

regülasyon yani kendini yönetebilme sorunu yaşıyor olabilir.

Regülasyon sürecinde duyulara uygun davranışların gerçekleştirilmesi sırasında duygularında kontrol edilebilmesi gereklidir. Bebeklerde yüzüstü pozisyon sırasında beyne duyusal uyarı gitmektedir. Bu duyusal uyarıları alırken sorun yaşıyorsa bu davranış sırasında kendini sakinleştirip aktivitede kalmak yerine ağlayıp bu pozisyonu terk etmek regülasyon süreçlerinin gerçekleştirilmesini engeller. Ancak neden regüle olmadığının tespit edilip terapi uygulanması bu süreç için çok önemlidir.

Regülasyonun sağlanamamasında etkili birçok faktör vardır. Duyusal bütünleme bozukluğundan kaynaklı duyuların alınması, yorumlanması ve davranışa dönüştürülmesinde sorun yaşanması, motor gelişimi engelleyecek etmenler, travmatik olaylar regülasyonun sağlanmasını etkileyebilir.

Kurumumuzda Regülasyon Problemleri Yaklaşımı

ERGOTERAPİM – Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde uzman ergoterapistimiz tarafından bebeklerde yaşanan regülasyon sorunlarında duyu bütünleme terapisi ile müdahalede bulunulmaktadır. Bebeklerde regülasyon sorunları yaklaşımları hakkında değerlendirme almak için tıklayın.

Bir yanıt yazın

whatsapp