Ergoterapide Adaptif/Yardımcı Cihaz
Ergoterapi mesleğinin felsefesi bireyleri günlük yaşamda maksimum bağımsızlık seviyesine çıkartmaktır. Bu adımda bireyleri olabildiği kadar tedavi eder ve tedavi planını uygular. Fakat bazı durumlarda tedavi devam etmez ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılık oluşabilir. Böyle bi durumda ergoterapistler bireylerin bağımsızlığını kazanmak için çeşitli yollar bulur. Bu yollardan birisi bireyler için uygun yardımcı/adaptif cihaz tasarlamak ve hastaya uygulamaktır. Ergoterapide Adaptif/Yardımcı Cihaz nedir?
Ergoterapist kişinin hastalığı, anatomik yapısı, ilgi alanları, yapmak istediği aktiviteler, kişilik özelliklerine göre birey için özel yardımcı cihaz tasarlar. Tasarlanan adaptif cihazın kullanımını yine ergoterapistler öğretir.
Bazı engel grupları ve bazı patolojiler için standart adaptif aletler de bulunmaktadır. Bu adaptif cihazlar hazır olarak alınsa bile, bireyin günlük yaşamına uyarlanması kısmında ergoterapistler mutlaka devreye girecektir.
Giyinme
Üst Bedende Giyinme
Üst vücut giyinme , kıyafetlerin belden yukarı kaldırılmasını ve alınmasını içerir. Paraplejili bireyler için, üst ekstremite (kollar) genellikle düzgün şekilde çalışır ve üst bedende giyinme genellikle zorlanmadan tamamlanır. Bununla birlikte, giyinme işlemi sırasında dengenin korunup korunamadığı değerlendirilmelidir. Denge korunamıyorsa, ilave sırt desteği için tekerlekli bir sandalyeye veya standart sandalyeye oturmak daha güvenli olabilir. Kıyafetler rahat, kırışıklara dayanıklı giysiler seçilmesi daha kolay giyme ve düzgün görünüm sağlar.
Alt Bedende Giyinme
Alt vücut giyinme , kıyafetleri belden aşağı bir seviyeye koymayı ve elden çıkarmayı içerir. Alt vücuda giyinirken, paraplejik bir hasar seviyesine sahip kişiler alternatif teknikler ve adaptif ekipman kombinasyonunun kullanılması konusunda yardımcı olunur.Alt ekstremitelerde giyinmek için en yaygın pozisyon, sandalyede oturma veya yatakta oturmaktır.
Giyinme sırasında en yaygın kullanılan adaptif ekipman parçaları şunlardan oluşur:
- Giyinme/Uzanma çubukları
- Uzun saplı ayakkabı çubukları
- Düğme kancaları
- Velcro bantlar
- Elastik ayakkabı bağcıkları
- Çorap giyme alatleri
Banyo
Yaralanmanın ardından birkaç gün veya birkaç hafta banyoda duş almak yerine yatakta kişisel bakım yaptırılır. Bu evreyi geçip hekim tarafından banyo yapmaya izin verilen hastalar ve günlük yaşamında banyo aktivitelerini yapmakta zorluk çeken bireylerde asağıdaki yardımcı cihazlar kullanılır.
- Küvet sandalyesi
- Transfer tahtası
- El duş başlığı
- Uzun el sünger i
- Tutunma barları
- Termometre
Tuvalet Aktiviteleri
Tuvalet hijyeni tamamlandıktan sonra giysilerin çekilmesi için doğru teknikler öğretilir ve gerekli ekipmanla süreci bağımsız olarak tamamlanması sağlanır.
- Bir kalçayı kaldırıp giysileri yana doğru çekme
- Güvenli aktarmalar için damla kolu başucu klozeti
- Perineal bölgeye ulaşmak için tuvalet yardımcısı
- Bacakları kaldırmaya yardımcı olmak için bacak kayışları
Kişisel Bakım
Kişisel bakım aktivitelerinden olan diş fırçalama, yüz yıkama, saç tarama, tıraş ve makyaj uygulamalarıdır. Üst ektremite giyinme aktivitelerinde olduğu gibi, paraplejik seviyede yaralanma olan bir kişinin genellikle kollarını tam bağımsız kullanabilir ve kişisel bakım aktivitelerini tekerlekli sandalyesinde rahatlıkla yapabilir. Tetraplejik bir yaralanma düzeyine sahip olan bir kimseyle bakım yapmak daha zor olur ve genellikle yatakta veya tekerlekli bir sandalyede desteklenen bir pozisyonda tamamlanır.
- Diş fırçası, traş makinesi, makyaj vb. Için tutacak manşet
- Bileği dengelemek için bilek desteği
- Uzun kulplu fırça
- Bıçak sapları
- Sabitleştirilmiş tırnak makasları
Beslenme
Besleme genellikle yatakta oturan bir konumda, bir masada veya bir tur tepsili tekerlekli sandalyede yapılabilir .
Bu eşyalar şunları içerir:
- Mutfak eşyaları tutacak üniversal manşet
- Bilek stabilize etmek için bilek splinti
- Kaymaz tepsi
- Kaşık kabı
- Uyarlanabilir kaplar
- Kol desteği
- Kalınlaştırılmış kaşık çatal
- Açılı Kaşık Çatal