Ergoterapide Engelli Rampalarının Önemi

Ergoterapide Engelli Rampalarının Önemi

Engelli rampası birçok kişi için büyük önem taşır. Tekerlekli sandalye kullanan bireyler, serebral palsili bireyler, parkinsonlu bireyler, bebek arabası kullananlar, yürüme zorluğu yaşayan yaşlılar gibi birçok kişi için rampanın varlığı günlük yaşam aktivitelerinde kolaylık sağlar. Ergoterapide Engelli Rampalarının Önemi nedir?

Çevre düzenlemelerine giren engelli rampalarını ergoterapistler düzenler. Belediye ve şirket bünyesinde çalışan ergoterapistler için engelli rampaları; düzenlenmesi gereken önemli unsurlar arasındadır.

Kamu kuruluşlarında, AVM’lerde, şirketlerde, üniversitelerde, hastanelerde ve daha birçok mekanda rampa zorunluluğu vardır. Rampaların ise uzunluğu, genişliği, eğimi kullanabilirlik açısından dikkat edilmesi gereken unsurlardandır.

Rampanın yüksekliğine göre olması gereken eğimler aşağıdaki gibidir.

Engelli Rampasının eğimi = aşılan yükseklik (h) / taban uzunluğudur.

h: 15 cm ve daha az ise eğim en fazla 1:10  (%10)

h: 16 cm – 50 cm arasında ise eğim en fazla 1:11 (%9)

h: 51 cm – 100 cm arasında ise eğim en fazla 1:12 (%8)

h: 100 cm üzerinde ise eğim en fazla 1:16 (%6)  olmalıdır.

Rampaların eğimi dışında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar ise;

  • Rampanın başlangıç ve bitişinde tekerlekli sandalyenin manevra yapabilmesi için bir alan bulunmalıdır. Bu alan en az 150 cm x 150 cm’lik ölçülerde olmalıdır.
  • Rampa ile kat edilen yükseklik 15 cm’den fazla  ise; rampanın boşluk olan taraflarında, rampa zemininden biri 70 cm, diğeri 90 cm olmak üzere 2 adet trabzan-korkuluk olmalıdır.
  • Rampa sahanlıkla yön değiştiriyorsa; tekerlekli sandalyeli bireyin manevra yapabilmesi için sahanlık alanı en az  150 cm x 150 cm olmalıdır.
  • Rampa yüzeyi düz, sabit, dayanıklı malzemeden ve ıslak-kuru halde kaymayacak şekilde üretilmiş olmalıdır.

Tekerlekli sandalye kullanan engelli bireyler için mühim olan rampa eğimlerine uyulması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılan rampanın hiçbir önemi yoktur. Çünkü tekerlekli sandalye kullanan birey dik olan rampadan aşağı inemez. İnme girişiminde bulunduğunda düşebilir. Bu gibi kazalara sebebiyet vermemek için bilinçli olarak belirlenmiş rampa ölçülerine uyulması zorunludur.

Ayrıca bazı binalara girişlerde kullanımı kolaylık olması için portatif engelli rampaları bulunmaktadır. Bu rampalar kamu ve özel sektöre ait binaların engelli erişimine uygun olarak yeniden düzenlenmesinde tercih edilen ekonomik ve pratik çözümdür. Tadilat ve montaj gerektirmeyen portatif yapısı ile yüksek maliyetleri ortadan kaldırır. Rampayı yalnızca kullanacağınız zamanlarda açıp merdivenler üzerine sererek kullanabilir, kullanılmadığı zamanlarda katlayıp kolayca muhafaza edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

whatsapp