Ergoterapi

Riskli Bebeklerde Ergoterapi

Riskli bebeklerde ergoterapi çalışmaları ile duyu bütünleme problemleri, motor gelişim bozuklukları, regülasyon problemleri, beslenme bozuklukları, uyku bozuklukları başta olmak üzere bebeklerin ihtiyacı olan müdahale programı hazırlanıp uygulanmaktadır.

Riskli bebek terimi, gebelik döneminde, doğum sırasında ya da yeni doğan döneminde çevresel ya da biyolojik etmenlerden dolayı meydana gelebilecek sorunlara bağlı olarak, bir ya da daha fazla gelişimsel alanda, gerilik görülebilecek bebekleri ifade eder. Riskli bebek rehabilitasyonu hekim, fizyoterapist, ergoterapist ve çocuğun ihtiyacı doğrultusunda gereken diğer uzmanlar tarafından oluşturulmuş multidisipliner bir ekip tarafından sürdürülmelidir.

Riskli bebek rehabilitasyonunda ergoterapinin rolü; bebeklerde yaşanan duyusal problemlerin, beslenme problemlerinin, regülasyon sorunlarının ve motor becerilerinde yaşanan gecikmeler başta olmak üzere bebeklerin değerlendirilmesi ve uygun müdahalenin uygulanmasıdır.

Çocukluk döneminde duyusal problemler nedeniyle kliniğimize başvuran çocukların değerlendirilmesinde bebeklik dönemlerinden beri duyusal problemler yaşadığını, ailenin ve bebeğin bu süreci çok zor geçirdiklerini fark etmekteyiz. Bebeklik döneminde yaşanan bazı sorunlar alanında uzman terapistler tarafından müdahale edilmediğinde bu sorun geçmemekte ve ilerleyen yaşlarına kadar çocuğa eşlik etmektedir. Bu süreç bebekler ve çocuklar olduğu kadar aileler içinde oldukça zorlayıcı olmaktadır.

Eğer bebeğiniz;

  • Çok ağlıyorsa, kendini sakinleştiremiyorsa ve huzursuzluk yaşıyorsa
  • Beslenme problemi yaşıyorsa. Örneğin memeyi ve biberonu reddetme, katı gıdaya geçememe, yiyecekleri ağzına alınca tiksinme veya öğürme oluyorsa
  • Bazı pozisyonlarda kalmak istiyor, belli pozisyonlarda kalınca da çok huzursuz olup ağlıyorsa, örneğin: yüz üstü pozisyonda kalmak istemiyorsa
  • Giysilerinin ve bezinin değiştirilmesinde huzursuzlanıyor ve aşırı tepki veriyorsa
  • Oturma ve hareket geçişlerinde sorun yaşıyorsa

mutlaka ergoterapist tarafından değerlendirilmelidir.

Bebeklerin gelişiminde duyusal ve motor becerilerin birlikte gelişmesini bekleriz. Yüz üstü durmayan, beklenen zaman geçtiği halde oturamayan, vücut farkındalığı olmayan bebekler motor becerilerinde gecikme yaşanıyor olarak değerlendirilebilir. Ancak bu tablolar her zaman fiziksel etmenlerden dolayı meydana gelmemektedir. Duyusal bozukluklar motor becerilerin denenmesine ve gerçekleştirilmesine engel olabilir. Örneğin bebekler yüz üstü pozisyonda kalmak istemezse oturma, emekleme ve yürüme becerilerinde gecikmeler yaşanabilir. Eğer bebekler yüz üstü pozisyonda duyusal bozukluklar nedeniyle kalmak istemiyorsa ergoterapi ile müdahale edilmelidir.

Kurumumuzda Riskli Bebeklerde Rehabilitasyon

ERGOTERAPİM Ergoterapi gelişim merkezimizde uzman ergoterapistimiz tarafından bebeklerde yaşanan duyusal problemlerde, yeme ve beslenme bozukluklarında, motor gelişim sorunlarında duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi uygulanmaktadır. Bebeklerde ergoterapi randevusu ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

whatsapp