Hastalıklarda Ergoterapi

Meme Kanserinde Ergoterapi

Meme kanserinde ergoterapinin rolü nedir? Ergoterapistler meme kanseri tedavisi gören veya görmüş bireylerle çalışmaktadır. Meme kanseri tedavisinden sonra bireylerin günlük ve iş yaşamına adapte edilmesinde ergoterapi devreye girmektedir. Peki meme kanserinde ergoterapi‘nin rolü nedir?

Meme Kanseri Nedir?

Meme kanseri, cilt kanserinden sonra kadınlarda kanserin ikinci en yaygın formudur (Meme kanseri erkeklerde çok daha az görülür.). Meme kanseri göğsün farklı yerlerinde (örn. Kanallar veya loblar) başlayabilir. Göğüste başlayan kanser o bölgede kalıp büyüyebilir ya da vücudun diğer bölgelerine, başka organlara da yayılabilir. Meme kanserinin tedavisi genellikle cerrahi müdahale, kemoterapi, radyasyon ve / veya hormonal tedavisidir.

Tedaviyle birlikte, hastada bir yan etki fiziksel, bilişsel (zihinsel) ve duygusal refah değişiklikleri olabilir.
Göğüs kanserinden veya tedavisinden kaynaklanan yan etkiler, günlük aktivitelerinizi (mesleğinizi) yapmanızı engelleyebilir.

Bu kadar ağır bir tedaviden sonra hastanın günlük yaşamında oluşacak değişiklikler ve günlük yaşamında gerçekleştirdiği aktiviteleri yapamamak moral bozukluğuna sebep olabilir. Bu aktiviteleri gerçekleştirmek ve hastanın çalışıyorsa meslek hayatına devam etmesi oldukça önemlidir. Tüm bu zorluklar, kanser tedavisi sırasında veya tedavinin tamamlanmasından sonra mevcut olabilir.

Meme Kanseri Tedavisi Gören Bireyler;

  • Fiziksel olarak hareket kısıtlılığı, kas kuvvetinde azalma, enerjide düşüş hissetmek, ağrıların artması veya hastanın duruşunda değişiklikler yaşanabilir.
  • Giyinmek, yemek hazırlamak ve yemek gibi günlük yaşam aktivitelerinde zorlanabilir.
  • Lenfödem geçiren bireylerde tedaviden yıllar sonra ortaya çıkabilen, rahatsızlık hissi, şiddetli ağrı hissedilebilir.

Lenfödem Nedir?

Lenfödem kanser hastalarına cerrahi müdahaleden sonra gelişebilir. Özellikle meme, melanom, jinekolojik, prostat, idrar kesesi, testis, kolon kanseri olan hastalarda lenf kanallarının toplandığı koltuk altı ve kasık lenf nodlarının çıkartılması sonrası lenfödem gelişebilir. Bu tür cerrahi işlemler sonrası radyoterapi uygulanmasıyla birlikte lenfödem gelişme riskini önemli ölçüde artmaktadır.

Bir çok kişi meme kanseri tedavisi sırasında kişisel bakımını yapma, çalışma, günlük yaşantısına devam etme ihtiyacı duymaktadır. Bu aktiviteleri gerçekleştirmek bireylerin en doğal haklarıdır. Aktiviteleri uygularken zorluk çeken bireyler endişe nedeniyle depresyona girebilir. Kanser hastalığı tedavisinde moral tedaviyi olumlu etkileyecek en önemli etkenlerdendir.

Meme Kanserinde Ergoterapi

Meme kanserinde yukarıda sıraladığımız zorlukları hastanın atlatmasında, tedavi sürecine adapte olmada, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirebilmek için ergoterapistler bir yol gösterici olarak hastaya bu konuda yardımcı olabilir.

Ergoterapistler bu zorlukları çözmenize yardımcı olabilir, böylece işlerinizi yapabilirsiniz. Birey çalışması gerekiyorsa çalışabilir.

Meme Kanseri Tedavisinde Bireylere Tavsiyeler

Stresi Hayatınızdan Çıkartın!

Meme kanseri tedavisi sürecinde kendinizi yalnız hissetmeyin. Meme kanseri olan insanlar için bir destek grubuna katılın ve tedaviniz boyunca gerçekçi beklentiler hakkında aileniz, arkadaşlarınız, patronunuz ile konuşun.  Size yardımcı olacak stres yönetimi ve gevşeme tekniklerini öğrenin ve uygulayın. Kansere bağlı depresyon, endişe ve stres ile başa çıkmak için doktorunuz eşliğinde psikolojik destek alın.

Önem Verdiğiniz Şeyleri Belirleyin!

En önem verdiğiniz şeyi belirleyin. Hayatınızdaki rolleriniz ve faaliyetler her biri ve bu maddelere odaklanın.

Daha Fazla Enerji!

Enerji, güç sizin için olmazsa olmazınızdır. Bunun için yeterince uyuduğunuza ve yemek yediğinize emin olun. Uykunuzu almanız günlük yaşamınızda çok daha güçlü olmanız demektir.

Günlük aktivitelerinizi planlayın ve belirleyin. Böylece enerjinizi nereye ne ölçüde harcayacağınızı planlayabilirsiniz. Bunun için önceliklerinizi belirlemeniz gerekmektedir.
İstediğiniz şeyleri yapmak için enerjinizi korumanız gerekmektedir. Enerjinizi korumak için günlük yapacağınız faaliyetler ile dinlenmeniz gereken vakitleri iyi ayarlayın.

Lenfödem’i Yönetmek!

Doktor kontrolünde lenfödem’i yönetebilirsiniz. Egzersiz yapın, hafifçe sarın, bölgeye hafif masaj uygulayın.
Lenf sıvısını taşımaya yardımcı olan kolu vücuda yukarı veya aşağı doğru pozisyonlayın. Tüm bu yöntemleri doktorunuz kontrolünde gerçekleştirin. Lenfödem’e karşı önlem için doktorunuzdan destek alın.

Günlük Aktivitelerinizi Uygulayın!

Günlük aktivitelerinizi uygulayın. Bunun için bu aktiviteleri uygularken hangi kaslarınızdan yararlanıyorsanız onları güçlendirmeye çalışın. Hareket aralığını iyileştirmek için faaliyetler ve alıştırmalar yapın.
Ya da aktiviteleri çok daha kolay yapabilmek için adaptif araçlar kullanın. Size ve aktivitenize uygun adaptif cihaz (ekipman) önerisini ergoterapistler tarafından öğrenebilirsiniz.

Bu konuda çok daha ayrıntılı bilgi almak ve profesyonel destek almak için, bu iş için uzmanlaşan ergoterapistlerden destek alın. Sormak istediğiniz soru olursa sosyal medya hesaplarımızdan ya da mail adresimiz tarafından bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

whatsapp