Kanser Rehabilitasyonunda Ergoterapi

Ergoterapist, kanserin neden olduğu etkilerin, kanser tedavisinde bağlı olan yan etkilerin yönetilmesine ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olur. Kanser Rehabilitasyonunda Ergoterapi nedir?

Ergoterapistler, bireylere sadece hastalık ve tedavinin fiziksel yönleriyle baş etmeyi öğretmekle kalmaz. Aynı zamanda kanserli bireylerin ve onların ailelerinin, hayata katılımı arttırır, psikolojik değişiklikleri düzenler, yaşamlarını kolaylaştırmak için ortamlarını uyarlama becerileri geliştirmeye yardımcı olur. Ve fiziksel ve zihinsel sağlığını destekleyecek anlamlı etkinliklerle bireyleri rehabilite eder.

Diğer ülkelerde son yıllarda, tıp uzmanları ve diğer sağlık mensupları, kanserli kişilerin bakımını geçmişten çok daha farklı bir gözle görüyorlar. Akut tıbbi problemleri tedavi etmekten ve tedaviye odaklanmaktan ziyade, onkoloji ile uğraşan uygulayıcılar, Ergoterapi uygulamasının inançları ve temelleri ile uyumlu çok daha kapsamlı bir bakış açısı yakalamışlardır. Kanser Rehabilitasyonunda Ergoterapinin etkileri.

İşbirliğini yakalamış multidipliner ekibin bir parçası olarak Ergoterapistler; tanı ve tedavi sürecindeki her noktada kanserli kişilerin yaşam kalitesinde katkıda bulunabilir. Bu, Ergoterapistlerin, tedaviye başlamadan önce kansere yakalanmış kişilere yardım edebileceğini ve tedaviden sonra ise beden zayıflığı, bitkinlik, görev ve rol değişikliği gibi durumlarda da bireylere yardımcı olabilir. Ayrıca, bireylere ve ailelerine tedavi sürecinde hayatlarındaki değişikliklerle başa çıkmalarına yardım eder ve evlerine döndüklerinde sorunlarına bireysel çözüm bulmalarına yardımcı olur.

Ülkemizde Onkolojik rehabilitasyonda yer almak için Ergoterapistlerin çabalamaları gerekiyor. Çünkü ergoterapistler; kanserli bireylerin ve onların ailelerinin yaşamında fark oluşturur. Genellikle hekimler ve diğer sağlık personelleri, kanseri tedavi etmeye odaklanır. Kişinin birey olduğunu, hayatta bir rolü olduğunu, bireyin ailelerinin bu durumdan nasıl etkilendiğini ihmal edebilirler. Çünkü onların temel görevi bireyleri kanserden kurtarmaktır.

Buradaki temel eksiklik profosyoneller ve bireyler, ergoterapiste ne zaman ve nasıl başvurmaları gerektiğini bilmiyorlar. Ergoterapistler ilaç yönetimi, yara bakımı gibi alanlarda yardım edeceği gibi, bireyin fiziksel ve psikolojik açıdan ele alarak tüm yönden desteklemeye yardımcı olur.

Kanserli Bireylerde Ergoterapistlerin Neler Yapabileceğine Yönelik Birkaç Örnek Verelim;

  • Ağrı ve rahatsızlıkla başa çıkarak bağımsız giyinme stratejilerini öğretir.
  • Cerrahi alanı temiz tutarak ve enfeksiyon oluşmasını önleyecek şekilde tuvalet stratejilerini öğretir.
  • Yara temizlemeyi öğretir.
  • Kemoterapinin neden olduğu yorgunluk hissine karşın, enerjiyi doğru kullanma ve enerjiyi korumayı öğretir.
  • Enerjiyi daha iyi kullanmak adına ev içi mobilizasyonu düzenler. Birey için en uygun çevre düzenlemelerini yapar.
  • İlaçların yan etkisine bağlı olarak hafıza zayıflığı ile savaşır. İlaçların unutulmaması için gerekli stratejiler geliştirir.
  • Ameliyat olduktan ve taburcu edildikten sonra, iyileşmeye yardımcı olmak ve işlevselliği devam ettirmek için bireye özel splint tasarlar. Örneğin göğüs ameliyatı geçirmiş, taburcu olduktan sonra okula başlayacak çocuklar için göğüs plakları tasarlar.
  • Kaybolan veye azalan motor becerilerin iyileştirilmesini sağlar.
  • Duyu kaybı olan bölgeler için duyusal bütünleme çalışmaları yapar.
  • Cerrahi sonrası yaza izi kalmaması için yara izi yönetimi yapar.
  • Çalışan bireylerin kısa zamanda çalışma hayatına girmelerini ve rol kaybına uğramamalarını sağlar.

Bunlar, ergoterapistlerin kanserli bireylere, kanser teşhisi ve tedavisi sırasında bireylerin rol kaybına uğramamaları ve faaliyetlerine devam etmeleri için nasıl yardımcı olabileceklerine yönelik birkaç örnektir. Bunlara, fiziksel sağlık, yorgunluk, bilgilendirme, cinsel sorunlar, sosyal katılım sorunları da dahildir.

Onkoloji uygulama alanında Ergoterapistlere ihtiyaç oldukça fazladır.

2Yorumlar

  • gül
    29 Nisan 2017

    Nacizhane bir sorum olacak ergoterapist arkadaşlarım yara temizleme eğitimini hangi rehabilitatif yaklaşım çerçevesinde yapmaktasınız acaba?

    Reply
    • admin
      30 Nisan 2017

      Merhaba Gül hanım, bize yorum yazdığınız için teşekkür ederiz. Sorunuz ile ilgili konu içeriğimiz sitemizde şuanda mevcut değildir. Ancak her gün özgün yazılar ile sizlerin sorularını cevaplamak için çalışıyoruz. Bizi sürekli takip ederseniz sorularınızın yanıtlarını bulacaksınız.

      Reply

Bir yanıt yazın

whatsapp