Kalp Hastalıklarında Ergoterapinin Rolü
Kalp, vücudumuzdaki en önemli organlardan biridir. Kalp yetmezliği; kalp artık, vücudun geri kalanına kan pompalamak için uygun verimlilikte çalışamadığı anlamına gelir. Altta yatan nedenlerden bazıları; kalp krizi, kalp kapak sızıntısı, konjenital anormallikler ve enfeksiyonları, kalp ameliyatı: koroner arter bypass, koroner anjiyoplasti ve damar tıkanıklığı, kapak replasmanı, kalp pili veya implante olabilir. Birçok kişi, bu hastalık ilerledikçe işlevsel yeteneklerinin değiştiğini ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını yitirdiğini dile getiriyor. Kişilerin maksimum bağımsızlığa ulaşması için ergoterapiden destek alması gerekiyor.
Kalp Hastalıklarında Ergoterapinin Rolü Nedir?
Kardiyovasküler (kalp) hastalık teşhisi konan birey, kalp hastalığına bağlı olarak yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, diyabet gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır. Aynı zamanda günlük yaşam aktivitelerinde maksimum bağımsızlığa ulaşmak içinde çabalamaktadır. Kalp hastalıklarına bağlı olarak kişilerde çabuk yorulma, baş dönmesi, güçsüzlük, kaygı, depresyon veye düşük ruh hali, bellek ve konsantrasyon dahil olmak üzere kognitif işlevlerin azalması, kuvvet kaybı gibi belirtiler görülebilir. Günlük yaşam aktivitelerinin bağımsızlığını etkileyen bu faktörlerle birlikte ergoterapist kişilerin her gün anlamlı ve üretken bir hayat yaşayabilmesi için kişinin sorunlarına cevap aramasına yardımcı olur.
Kardiak Rehabilitasyonunda Ergoterapistin Yapacağı Bazı Yaklaşımlar
- Gevşeme teknikleri: Anksiyete, kalp krizi başta olmak üzere kalp hastalıkları takiben rehabilitasyon yolculuğunda ilk ele alınması gereken unsurdur. Anksiyetenin etkilerin kişinin normal yaşamına dönmesine engel olabileceği için etkileri en aza indirilmelidir.
- Enerji korunumu ve yorgunluk yönetimi: Yorgunluk kalp krizinden ve kalp hastalıklarından sonra sık görülen bir semptomdur ve kişinin dinlenmesi oldukça önemlidir.Fakat sağlığa dönüşü kolaylaştırmak için dinlenmenin yanında aktivite de gereklidir. Bir ergoterapist, bireylerin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için gün boyunca uygulanacak enerji tasarrufu ve yorgunluk yönetimi tekniklerini öğretebilir.
- İstihdama dönmek veya gönüllü rolleri kolaylaştırmak için destek sağlar. Ergoterapist, bireye ve işverene tavsiyelerde bulunabilir veya çevresel değişikliklerde bulunabilir.
- Günlük Yaşam Aktiviteleri: Ciddi bir kalp krizinden, kalp ameliyatından sonra bireyin fiziksel kısıtlamalar varsa, ergoterapist kişinin evde bağımsızlığı en üst düzeye çıkarmak için, banyo aktiviteleri, merdivenlerin kullanımı, yemek yapma, giyinme, kişisel bakım gibi faaliyetlerle neler yapabileceğiniz konusunda tavsiyelerde bulunabilir veya yeni teknikler öğretebilir.