Ergoterapi

Engelli Bireylerin Diş Muayeneleri Daha Kolay Olabilir

Diş tedavisi çoğu zaman bir çok birey için yorucu, korkutucu ve sıkıcı bir tedavi yöntemi olmaktadır. Çünkü tedavi süresi, hastalığa göre uzamaktadır. Bu süreç içerisinde hastanın sürekli ağzı açık kalmak zorundadır. Bu da bazı durumlarda tedaviyi zorlaştırmaktadır. Diş tedavileri esnasında korku ve endişesi artan, uzun süreli tedavilerini tek seansta bitirmek isteyen ve en önemlisi fiziksel veya zihinsel engelli bireyler için daha kolay bir yöntem mümkün.

Bu yönteme sedasyon deniyor. Sedasyon bir nevi anestezi olarak kullanılıyor. Ancak anestezi ile arasında farklar mevcut. Engelli bireylerin istenmeyen kasılmalarını, zihinsel engelli bireylerin reflekslerini durdurmak için kontrollü uyku süreci başlatılıyor. Bu uyku süreci engelli bireylerin reflekslerini korumuş oluyor. Bu özellik uygulanacak olan tedavinin sürecini kolaylaştırıyor. Sedasyon uygulamaları daha çok çocukların ve engelli bireylerin diş tedavilerinde kullanılmaktadır.

Hangi Engelli Bireyler Kullanabilir?

Bu yöntemi her yaştan engelli bireylere uygulanabilir. Herhangi bir engeli olmayan küçük yaştaki çocuklarda (2-9) daha çok tercih edilmektedir. Bununla birlikte daha büyük yaş gruplarında uzun süreli veya ağrılı cerrahi işlemlerin uygulanmasında, korku ve endişesi bulunan bireylerde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Sedasyon Tam Anlamıyla Ne Yapıyor?

Sedasyon işlemindeki en büyük avantaj, anestezi uzmanının kişideki uyku derinliğini ayarlayabilmesidir. Bunun yanında ayrıca uyku halinin süresinin de ayarlanabilir olması sedasyon işlemini tıp biliminde ayrı bir konuma sürüklemekte ve bu nedenler de doktorlar tarafından çocuk hastalarda çok fazla tercih edilmektedir.

Engelli Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Yapılmalı?

Engelli bireylerde ağız ve diş sağlığı sorunlarının görülme sıklığı normal bireylere göre oldukça yüksek görülmektedir. Engelli hastalar, kendi kendine ağız bakımlarını yapamadıklarından, yapılan tedavilerden belli bir dönem sonra yeni diş çürüklerinin ve diş eti hastalıklarının oluştuğu görülmekte. Yapılan tedavilerin kalıcılığı, etkili ve bilinçli yapılan ağız ve diş bakımı ile sağlanabilir.

Engelli bireylerin günde iki defa dişlerin fırçalanması, özel gargaralarla ağız bakımlarının yapılması, gerektiğinde diş duşlarının uygulanması gerekmektedir.

Engelli birey eğer günlük bakıma müsaade ediyorsa ağız temizliği düzenli olarak yapılmalıdır. Bakıma izin vermiyorsa parmak üzerine takılan aparatlarla uyurken yada daha sakin bir durumunda diş temizliği yapılmalıdır.

Hareket kısıtlığı olan, ancak ellerini kullanabilen hastalar için elektrikli diş fırçaları büyük kolaylık sağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

whatsapp