Engelli Asansörü Nasıl Olmalıdır?

Engelli Asansörü Nasıl Olmalıdır? Engelli asansörünü kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Engelli asansörünü kimler kullanabilir? Engelli Asansörleri nerelerde bulunur? Metroda bulunan engelli  asansörlerinin amacı nedir?

Engelli ve yaşlı asansörleri bireylerin bağımsızlığı ve özgürlüğü için çok önemlidir. Özellikle metro, metrobüs, üst geçit ve AVM gibi alanlarda engelli asansörü olmak zorundadır. Çoğu yerde engelli asansörü vardır ancak her asansör çalışır durumda değildir. Bazı metrobüs  ve üst geçitlerin asansörleri çok uzun süre bozuk kalmakta, şikayet edilmesine rağmen tamir edilmemektedir.

Bu asansörler bedensel engelliler ve yaşlılar için çok önemlidir. Ancak çocuk arabası kullanan ve bavul taşıyan kişiler içinde oldukça önem taşımaktadır. Bu bireylerin asansörü kullanırken dikkat etmeleri gereken nokta maksimum kişi ve ağırlığın aşılmaması gereklidir.

İnternette bir çok video görmekteyiz. Bedensel engelli bireylere asansöre binerken öncelik vermeleri gerekirken , kendileri binip engelli bireyleri dışarıda bırakan bir çok kişi vardır. Elbette asansör herkesin kullanımına açıktır ancak öncelik verilmesi  gereken kişilere öncelik verilmelidir.

Kapı genişliği tekerlekli sandalyenin girebileceği şekilde olmalıdır. Engelli bireyler tek başına asansöre binme durumlarında kontrol panelini kullanabilecekleri yükseklikte olmalıdır.

Engelli Bireyler ve Ergoterapi 

Ergoterapi; bireylerin maksmimum bağımsızlığa ulaşmaları  için çalışan bir sağlık mesleğidir. Ergoterapistler, engelli bireylerin günlük yaşam aktivitelerini bağımssız yapabilmeleri için hem tedavi eder hemde çeşitli yardımcı  yöntemlerle aktivitelerini bağımsız yapmalarını sağlar.

Örneğin bedensel engelli bireyin pantolonunu, gömleğini kendi giyebilmesi için, kişinin engeline göre uygun olan tekniği ona öğretir. Eğer iyileşme durumu varsa rehabilitasyon sürecinde kas kuvvetini arttırıcı ve eklem hareket açıklığını arttırıcı tedaviler uygular. Ergoterapistler genellikle üst ekstremteleri bu amaçla tedavi eder. Fizyoterapistler ise daha çok alt ekstremite, yürüme üzerine odaklanır. Şuanda her multidisliner ekibin içerisinde bir ergoterapist olmadığı için hem üst ekstremite hem alt ektremite rehabilitasyonunu fizoterapistler yapmaktadır. Ancak ergoterapistler üst ektremite anatomisini, fizyolojisini ve tedavi yöntemlerini daha yoğun bir şekilde işlemektedirler. Yurt dışındaki el terapistlerinin çok büyük bir kısmı ergoterapistlerden oluşmaktadır.

Ergoterapistler bireyleri tedavi edip, yardımcı tekniklerle günlük yaşam aktivitelerini öğrettikleri gibi çevresel düzenlemeleri de yapmaktadırlar. Bireylerin evlerini, durumlarına göre en uygun şekilde düzenleyip bireylere uygun hale getirmektedirler.

Bir yanıt yazın

whatsapp