Duyusal işleme, çevreden veya vücuttan gelen duyusal uyaranların algılanması, yorumlanması ve yanıt oluşturulması sürecidir. Merkezi sinir tarafından gerçekleştirilen bu süreç otomatik olarak yapılmaktadır.
Duyular, beyne bilgi ulaştırmanın tek yoludur. Duyu sistemleri tarafından alınan uyaranların algılanması, yorumlanması ve uygun bir yanıtın oluşturulması beynin temel çalışma sistemidir. Bu aşamaların birinde veya birkaçında sorun yaşanması duyusal işleme bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.
Duyusal işleme neden önemlidir?
Vücuttan ve çevreden gelen duyusal uyaranların anlamlandırılması için duyusal işlemleme gereklidir. Görme duyusu ile bir masanın görüntüsü beyne ulaşır. Bu masanı özellikleri, bize olan uzaklığı, masa ile yapacağımız aktiviteler duyuların yorumlanması ve uygun yanıtın oluşturulması ile anlam kazanır.
Bebeklikten itibaren duyusal girdilere maruz kaldıkça, deneyimleme yolu ile duyusal işleme süreci ve duyuların organize edilmesi öğrenilir. Duyusal işleme gerçekleştikçe uygun hareket ve davranışlar ortaya çıkar, dikkat ve konsantrasyon gelişir, çevreye uygun hareketler meydana gelir.
Bir çocuğun duyusal işlemede güçlükleri varsa, şunları sorunları yaşayabilir:
- Sese, dokunmaya veya harekete karşı yüksek tepki gösterebilir
- Ası söylendiğinde veya ona dokunulduğunda fark etmeyebilir
- Uyuşuk/ilgisiz görünebilir
- Kendi davranışsal ve duygusal tepkilerini düzenlemekte güçlük çekebilir
- Dikkati kolayca dağılabilir
- Motor becerileri zayıf olabilir, beceriksiz görünür, denge ve motor planlama becerilerinde, el yazısı becerilerinde yaşıtlarından daha zayıf olabilir
- Uyku kalitesi kötü olabilir
- Yemek problemleri yaşayabilir
- Kişisel bakım görevleri sırasında (örneğin saç tarama, saç yıkama, tırnak kesme, giyinme, ayakkabı bağlama, kendi kendine yemek yeme) sıkıntı yaşayabilir
- Salıncak, kaydırak gibi hareketli oyuncaklardan kaçınabilir
- Kolay yorulabilir, gevşek kas tonusuna sahip olabilir
- İletişim becerilerinde sorun yaşayabilir
- Kendi başına oynamayı tercih edebilir veya diğer çocuklarla nasıl oynayacağını bilemeyebilir
- Rutindeki değişiklikleri kabul etmekte veya görevler arasında geçiş yapmakta zorluk çekebilir
- Akranlarla ilişki kurmakta ve arkadaşlıkları sürdürmekte zorluk yaşayabilir
Merkezimizde Duyu Bütünleme Terapisi Hizmeti
ERGOTERAPİM – Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde Uzm. Ergoterapistimiz tarafından duyusal işlemleme bozukluğu yaşayan çocuklara yönelik duyu bütünleme terapisi uygulanmaktadır. Duyu bütünleme terapisi değerlendirme randevusu almak için tıklayın.