Modeller, ergoterapi uygulamasında ele alınan insan davranışının bazı yönlerini açıklayan ve bu teoriyi pratikte uygulamak için gerekli araçları sağlayan teorinin bir kütlesidir. Bir modelin diğer önemli yanı, teori ve pratik amaçları test eden ve geliştiren araştırmadır. Ergoterapide MOHO Modeli ayrıntıları yazımızın devamında.
1980 yılında ilk yayınlanan MOHO modeli, Dr. Gary Kielhofner’ın yüksek lisans tezinin 1970’lerin ortalarında büyütülmesiyle oluşmuştur. Dr Kielhofner, MOHO üzerinde çalışan birincil kişi olarak bilinse de, işbirliği içerisinde bir çalışmanın sonucudur. Bugün, bu model, dünyadaki birçok insanın fikir, araştırma ve uygulama çabalarını yansıtmaktadır. Pek çok kişi MOHO’yu geliştirmeye dahil olduğundan, dünya çapında ergoterapi uygulamasındaki önde gelen teorilerden biri haline gelmiştir.
MOHO genellikle sosyal alanlarda kullanılan bir modeldir.
MOHO, aktivitelerinin gündelik çevrelerde nasıl başlatıldığını, geliştirildiğini ve uygulandığını açıklar (Kielhofner, 2008). MOHO’nun dünyada en yaygın olarak kullanılan aktivite odaklı uygulama modeli olduğu savunulmaktadır. MOHO, insanlığın aktiviteleri hakkında kapsamlı ve entegre bir görüş sunar.
MOHO üç bileşenden oluşur: istekler, alışkanlıklar ve performans kapasitesi. İddianamede aktivite motivasyonu, alışkanlık aktivitenin kalıpları veya rutinleri şeklinde organize edildiği ve performans kapasitesi, mesleki becerilerin mesleki performansının altında yatan fiziksel ve zihinsel yetenekleri ifade eder.
MOHO ayrıca, insanlık mesleğini anlamak için, içinde bulunduğu fiziksel ve sosyal ortamları anlamamız gerektiğini vurgular.
MOHO Nerelerde ve Kimlerde Kullanılabilir?
MOHO, mesleki yaşamında sorun yaşayan bireyler için kullanılmak üzere, çok uzun süreler uygulanabilir bir şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, MOHO, kronik ağrıları olan yetişkinler, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, travmatik beyin hasarı olan kişiler, bunama yaşlı kişiler, AIDS’le yaşayan kişiler ve akıl hastalığı olan ergenler gibi çeşitli gruplarla uygulanmıştır. Aynı zamanda evsiz, savaşı yorgun düşmüş askerler ve savaş mağdurları ve toplumsal adaletsiz çocuklar ile yetişkinler ile ilgili durumlarda da uygulanmıştır.
MOHO ayrıca çeşitli bağlamlarda da kullanılır. Örneğin, hastanelerde, polikliniklerde, yerleşim yerlerinde, bakım evlerinde, rehabilitasyon programlarında, çalışma programlarında, ceza infaz kurumlarında ve ceza infaz kurumlarında ve topluluk tabanlı organizasyonlarda uygulanmaktadır.
MOHO Uygulayıcılarının Model Hakkındaki Yorumları
- “Klinisyenler tarafından kullanılan birkaç uygulama modeli gördüm. Her ne kadar birçoğunu görüp denememe rağmen, MOHO üzerinde sürekli olarak bağımlı kaldım. MOHO bana bir kişinin ihtiyaçlarının nerede olduğunu anlamam ve kısıtlılığı öğrenmem alanında terapötik müdahaleleri planlamak için teorik çerçeve sundu. “
Dalleen Last, Ergoterapi Klinik Uzman, - “İnsan Mesleğinin Modeli’ni öğrenmek, kariyerimde bir dönüm noktasıydı. MOHO kullanırken öğrendiğim ilk şeylerden biri ergoterapistlerin teşhisle çalışmaması, ergoterapistlerin aktivite ve performans zorluklarıyla karşılaşan insanlarla çalışmasıdır. “
Laura Vidaña Moya, ergoterapist
Neuro rehabilitasyon Bölümü, Parc Taulí Hastanesi, İspanya Uygulaması - “Çalışma ortamımda MOHO sürekli olarak tüm ergoterapi klinisyenleri tarafından kullanılmaktadır. Müşterilerimiz değer verdikleri ve başka hiçbir meslek tarafından ele alınmayan konuları tespit ettiğimizi gördükleri için, onlarla çalışma yaklaşımımızı gerçekten değerli görüyor. “
Edward AS Duncan, BSc (Hons) Dip.CBT
Kıdemli Ergoterapist, Adli Mesleki Terapi, İskoçya - “Aktiviteyi Ergoterapiye Dönüştürmek” Mary Henaghen, topluluk rehabilitasyonunda ergoterapist