Engelli Bireylerin ÖSYM Sınavlarındaki Hakları
ÖSYM sınavlarında engelli bireylerin sınava daha rahat girmesi ve kullanmak zorunda olduğu ekipmanları, kullanabilmesi için ÖSYM tarafından belli haklar tanınmıştır. Bu haklar ÖSYM’nin belirlediği, engelli bireylerin hakları aynı zamanda uyması gereken kurallardır. Engelli Bireylerin ÖSYM Sınavlarındaki Hakları neler ayrıntıları aşağıda belirtilmiştir.
ÖSYM sınava girişte denetimi oldukça sıkı tutmaktadır. Sınava girişte salona sokulması yasaklı olan bir çok alet sınava başvuru kılavuzunda belirtilmiştir. Sınava kolunda bileklik yada saat olan aday bile alınmayacaktır. Eğer bileklik yada saat sınav esnasında tespit edilirse, adayın sınavı iptal edilecektir. Engelli bireylerin, engellerine göre değişmekte olan aletlerini kullanması zorunludur. ÖSYM bu durumu göz önüne aldığı için sınava başvuru yapılırken engel durumlarının bildirilmesi ve kullanılması zorunlu olan aletlerin belirtilmesi gerektiğini kılavuzda duyurmaktadır.
ÖSYM adayın engel durumuna göre, özel sınıf ayarlamakta ve adayı o sınıfta rahat edebilmesi için tek başına sınava almaktadır. Görme engelli adaylara soruları sesli okuyacak ve işaretlemelerde yardımcı olacak bir gözetmen ÖSYM tarafından görevlendirilmektedir.
Engelli bireylerin üniversiteye girişte de avantajları vardır. Bedensel engeli bulunan adayların YGS baraj puanı 100 olarak belirlenmiştir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir. YGS puanları değerlendirmeye katılmadan (ÖSYS Kılavuzlarında yer alan formül kullanılmadan) yetenek sınavı sonucuna göre değerlendirilerek (yetenek sınavını kazanan öğrencilerin) kayıtları yapılır.
Gerekli Belgeler Neler?
Engelli bireylerin, sınava farklı salonda girme işlemini gerçekleştirmesi için, adayların ÖSYM’ye belirlenen belgeleri ulaştırması gerekmektedir. İşte o belgeler;
1) Engelli Sağlık Kurulu Raporu / Sağlık raporlarının onaylı bir örneğini
2) Sağlık/Engel Bilgi Formunu
3) Sağlık/engel durumlarını belirten dilekçelerini
4) Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini
Bu belgeler üniversite veya devlet hastanesinden alındığında kabul edilecektir. Söz konusu belgelerin başvuru süreci içinde ÖSYM’ye ulaştırılması gerekmektedir.
3Yorumlar
İSMAİL AYDUK
28 Mayıs 2024Kızımın dikkat dağınıklığı teşhisi var ve engelli kategorisinde sınava girecek. Okulda sınavlarda ek süre veriliyor, bu sınavda ek süre verilecek mi?
İSMAİL AYDUK
28 Mayıs 2024Kızımın dikkat dağınıklığı teşhisi var ve engelli kategorisinde sınava girecek. Okulda sınavlarda ek süre veriliyor, bu sınavda ek süre verilecek mi?
Ek bir başvuru yapmamız mı gerek?
Ergoterapim Ergoterapi ve Gelişim Merkezi
4 Temmuz 2024Merhabalar İsmail bey Sınav hakkında güncel bilgi için ÖSYM’yi arayarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.