Çocuklarda Yeme Bozuklukları Belirtileri

Çocuklarda yeme bozuklukları;

  • Yemek yemeği reddetme,
  • Yemek seçiciliği,
  • Katı gıdaya geçişi reddetme,
  • Ağza besini alınca öğürme ve kusma,
  • Yutma ve çiğneme bozuklukları,
  • Açlık ve tokluk hissinin hissedilmemesi,
  • Yemek yeme süresinde aşırı stresli olma ve ağlama,

olarak karşımıza çıkabilir.

Çocuklarda yeme bozuklukları genetik faktörler, duyusal bütünleme bozukluğu, psikolojik faktörler, anatomik ve fizyolojik faktörler ve nedeni bilinmeyen faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hangi sebeple ortaya çıkarsa çıksın çocuklarda ve bebeklerde beslenme bozuklukları hem bebeyi hem de ebeveynleri etkileyen önemli bir durumdur.

Çocuklarda yemek reddi fark edildikten sonra en kısa sürede terapi alınması gerekir. Yemek yeme reddi olan çocuklarda ailenin çocuğa zorla yemek yedirmesi çocuğun daha kötü deneyim yaşamasına ve problemin büyümesine neden olabilir. Ergoterapistler tarafından çocuklarda ve bebeklerde yeme bozuklukları ayrıntılı olarak değerlendirilerek uygun müdahale programı hazırlanmalıdır.

Belli dokudaki yemekleri yeme, ağza yemek almama, yemek alınca öğürme ve kusma; duyusal problemler nedeniyle karşımıza çıkabilir. Duyusal problemleri nedeniyle çocuklarda yeme bozuklukları yaşanması durumunda çocukların duyusal bütünleme problemleri genel olarak değerlendirilip genel bir terapi programı çıkarılmaktadır. Eğer çocuğun duyusal hassasiyeti olduğu için ağız bölgesinde yemeğin olması onu  rahatsız ediyorsa öncelikle duyusal hassasiyetlere yönelik duyu bütünleme terapisi çalışmaları yapılabilir. Bu durum her çocuk için değişiklik göstermektedir. Ergoterapistiniz yapacağı değerlendirmeler ile çocuğunuz için uygun olan terapi programını hazırlayacaktır.

Yutma ve çiğneme bozuklukları nedeniyle yeme bozukluğu olan çocuklarda hekim ve terapist birlikte çalışma yürütmektedir. Yutma ve yeme bozukluğunun ayırt edilerek çocuk için uygun olan müdahale programının uygulanması büyük önem taşır.

Pediatrik beslenme bozukluğu olan çocuklar ve bebeklerde, kilo kaybı, kabızlık ve sindirim sorunları, gelişim geriliği, uyku sorunları, sinirlilik ve sakinleşmede zorlanma, halsizlik gibi semptomlar yaşanabilir. Bu nedenle yeme problemleri ve yeme seçiciliği fark edilir edilmez uzman desteğine başvurulmalıdır.

Kurumumuzda Çocuklarda Yeme Bozuklukları Terapisi

İstanbul da bulunan ERGOTERAPİM Ergoterapi ve gelişim merkezimizde uzman ergoterapist tarafından çocuklarda ve bebeklerde yaşanan yeme ve beslenme bozukluklarına yönelik terapi uygulanmaktadır. Çocuklarda yeme bozukluğu değerlendirme randevusu alarak değerlendirme ve bilgi alabilirsiniz.

1Yorum

  • Sibel
    9 Mayıs 2022

    Merhaba benim oğlum ağzına yemek alınca öğürüp ağzından atıyo. sadece sıvı ve püre yiyo. ısrarcı mı davranmalıyım kendi haline mi bırakmalıyım çok çaresiz hissediyorum. önerdiğiniz yaklaşım nedir?

    Reply

Bir yanıt yazın

whatsapp