Çocuğum hiçbir şey yemiyor ve tüm besinleri reddediyor diyorsanız ergoterapi doğru seçenek!
Besin reddi sorunu çocukların gelişimini ve sağlıklarını olumsuz etkileyebilecek ciddi bir sorundur. Bu durum, çocukların yeterli beslenemediği için, büyüme ve gelişme bozukluğuna neden olabileceği gibi, aynı zamanda çocukların ve ailelerinin psikolojik sağlıklarını da etkileyebilir. Bu nedenle, besin reddi sorunu olan çocukların süreci çok önemlidir.
Ergoterapi ‘de Besin Reddi Çalışmaları Nelerdir?
Ergoterapi, çocukların günlük yaşam becerilerini geliştirmeye yardımcı olan bir terapi yöntemidir. Bu terapi, besin reddi sorunu olan çocuklara yönelik olarak, çocukların yeme davranışlarını ve tercihlerini değiştirmeyi hedefler. Ergoterapistler, çocukların yeme davranışlarındaki sorunları ele alarak, çocukların yeme davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olur. Olumsuz olarak gözlemlenen beslenme davranışının altında yatan sebepler tek tek gözlemlenir. Bu doğrultuda çocukların ihtiyaçlarına uygun süreç yönetimi belirlenir.
Ergoterapistler, çocukların yemek yeme alışkanlıklarını değerlendirir ve çocuklara yeme becerilerini geliştirmek için ergoterapi uygular. Çocukların acıktığını hissetme, yemekleri kabul etme, yeni yiyecekler deneme, yemeği çiğneme, yemeği yutma gibi becerileri öğrenmesini içerebilir. Bu becerilerin öğrenilmesi, çocukların yeme davranışlarını kontrol etmelerine, farklı yiyecekleri denemelerine ve diğer sağlıklı yeme alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olur.
Zorla Yemek Yedirme Yanlışı
Çocuğum yemek yemiyor diyen danışanların bir çoğu kimi zaman çocuklarının aç kalma endişesiyle zorla yemek yedirme deneyimleri bulunmaktadır. Bu zorlama çocukta yemek yeme alışkanlığının eziyete dönüşmesine ve bu aktivitenin onun için rahatsız edici olarak pekişmesine sebebiyet vermektedir.
Aç Bırakın Yer Diyen Doktorlar
Kliniğimize başvuran bir çok danışanımızın doktoru, aç bırakın yer, yemek içgüdüsel bir davranıştır ve çocuğunuz da yiyecektir. Ya da çocuğunuzu çok zorluyorsunuz o acıkırsa yer diyerek ebeveynleri suçlamaktadır. Ancak çocuğun tamamen yemek yemeyi reddetmesinin altında yatan sebeplerin araştırılması gerekmektedir. Çocuğun yemeği reddetmesinin altında yatan sebeplerin başında, duyusal kaçınmalar, duyusal hassasiyetler yani duyu bütünleme sorunları gelebilmektedir. Kliniğimize başvuran, yeme bozukluğu olan danışanlarımızın büyük bir çoğunluğunun duyusal problemleri olduğunu tespit ettik.
Yeme Bozuklukları Terapisi + Duyu Bütünleme
Ergoterapistler, çocukların duyusal uyaranlarını yönetme becerilerini de geliştirmeye yardımcı olabilirler. Bu, çocukların yiyeceklerin kıvamı, dokusu ve kokusu gibi özelliklerini daha iyi algılamalarına ve yeme davranışlarını daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, ergoterapistler, çocuklara yemekleri farklı şekillerde hazırlama, yemekleri renklendirme, yiyeceklerin dokusunu değiştirme, yemek saatlerini düzenleme ve diğer davranışsal yöntemler gibi çeşitli teknikler öğretebilirler. Duyu bütünleme ve yeme bozuklukları terapisi birlikte ilerleyebilir.
Çocuğum yemek yemiyor diyorsanız mutlaka bir ergoterapistten değerlendirme almanızı öneriyoruz.
ERGOTERAPİM Ergoterapi ve gelişim merkezimizde, uzman ergoterapist tarafından yeme bozuklukları terapisi seansları uygulanmaktadır. Eğer çocukların duyu bütünleme terapisine ihtiyacı varsa, ergoterapi müdahale programı içinde duyu bütünleme terapisine yer vermektedir. Ayrıntılı bilgi ve değerlendirme için ergoterapi randevusu alabilirsiniz.