Rehberlik Araştırma Merkezlerinde Ergoterapistler Çalışabilecek!

Rehberlik Araştırma Merkezi Nedir? RAM nedir? Rehberlik Araştırma Merkezlerinde Ergoterapistlerin çalışması için çıkartılan yönetmelikte neler yer almaktadır?

Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre Rehberlik Araştırma Merkezlerinde Ergoterapistler çalışabilecek. Ergoterapi mesleği gelişimini hızla sürdürüyor. Daha önce de yayınladığımız haberlerde bir çok üniversitede ergoterapi bölümünün açıldığını, devlet hastanelerinde ergoterapi ünitelerinin açılmaya devam ettiğini duyurmuştuk.

Resmi Gazetede Ergoterapistlerin Görev Tanımı

Resmi gazetede, Rehberlik Araştırma Merkezlerinde çalışacak ergoterapistlerin görev tanımına şu şekilde yer verilmiştir;

Ergoterapist: Üniversitelerin ergoterapi alanında lisans eğitimi almış rehberlik ve araştırma merkezlerinde bireylerin günlük yaşam aktivitelerine katılımlarını geliştirmek amacıyla hizmet sunan personel”

MADDE 25 – (1) Rehberlik ve araştırma merkezinde gerektiğinde çocuk gelişimi ve eğitimcisi, sosyal çalışmacı, eğitim programcısı, psikometrist, psikolog, fizyoterapist ve ergoterapist görevlendirilir.

Resmi Gazate’de yayımlanan yönetmeliğin tamamına ulaşmak için hemen aşağıdaki bağlantıya tıklayabilir, tüm yönetmeliği ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz. Ancak biz ergoterapi ve ergoterapistler ile ilgili olan kısım hakkında gerekli bilgilendirmeyi bu yazımızda yapmış bulunmaktayız.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI REHBERLİK HİZMETLERİ YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYIN

Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) Nedir?

Rehberlik ve araştırma merkezi eğitim ve öğretim kurumlarının rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetinin etkin ve verimli şekilde yürütülmesi için araştırmalar yapar. Bununla birlikte özel eğitim ve öğretim gerektiren bireyler için eğitsel değerlendirme, tanımlama ve yönlendirme hizmetleri de en önemli görevlerindendir. Rehberlik ve Araştırma Merkezleri Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir kurumdur ve vermiş olduğu tüm hizmetler ücretsizdir.

Türkiye’de Kaç Tane RAM Bulunuyor?

Ülkemizde her ilde Rehberlik ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Ülkemizde ki 81 ilimizde de bu merkezler mevcuttur ve tamamen ücretsiz hizmet sağlamaktadır. Nüfusun yoğun olduğu illerde birden fazla Rehberlik ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde bu sayı daha yüksektir. Türkiye’de 81 ilin tamamında toplam 220 adet Rehberlik Araştırmaları Merkezi bulunmaktadır.

Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinden Nasıl Yararlanılır?

Çocuğunuz okul öncesi çağda ve engelli ise çocuğunuzla ilgili tıbbi ve eğitsel belgelerle birlikte ikamet ettiğiniz bölgeye bağlı RAM’a, müracaat etmeniz gerekmektedir. Eğer çocuğunuz okula kayıtlıysa okul rehber öğretmeni ve sınıf rehber öğretmeninin dolduracağı bir form ile okulunuzun bağlı olduğu RAM’a başvurmanız gerekmektedir. RAM’lar randevu sistemiyle çalışmaktadır. Bunun için öncelikle randevu almanız, randevu günü ve saatinde de sizden istenen belgeler ve çocuğunuzla birlikte merkezde olmanız gerekmektedir.

RAM’lerde Süreç Nasıl İşliyor?

Çocuğa yapılan inceleme ve testler sonucunda en az kısıtlayıcı eğitim ortamı ilkesinden hareketle çocuğun eğitim performansına göre okul bünyesinde arkadaşlarıyla birlikte kaynaştırma eğitimine tabi tutulup tutulmayacağına karar verilmektedir. Daha sonra ilköğretim okullarındaki özel eğitim sınıflarına yönlendirilip yönlendirilmeyeceği ya da engel  grubuna yönelik özel eğitim okullarına gitmesi gerekip gerekmediği kararlaştırılmaktadır. Engel türü ve derecesi yönlendirmede etkin rol oynamaktadır.

Bir yanıt yazın

whatsapp