Özel eğitim merkezleri, ergoterapistlerin görev aldığı alanlardan biridir. Ergoterapistler, özel eğitim merkezlerinde pediatrik rehabilitasyon, kognitif rehabilitasyon, günlük yaşam aktiviteleri ve duyu bütünleme terapisi uygulamaktadırlar.
Özel Eğitim Uzmanları ve Ergoterapistlerin, özel eğitim merkezlerindeki hedefleri ve uygulamaları farklıdır. Özel eğitim uzmanları, eğitim fakültesinden mezun olmuş, özel gereksinimi olan çocuklara özel olarak eğitim veren eğitimcilerdir. Ancak ergoterapistler sağlık bilimleri fakültesinden mezun olmuş sağlık mesleği mensuplarıdır. Ergoterapistlerin seanslarındaki temel hedefleri, bedensel, zihinsel ve sosyal açıdan tam iyilik halinin sağlanmasıdır, mevcut olan problemlerin ortadan kaldırılması veya ilerde oluşabilecek problemlerin giderilmesidir. Özel eğitim merkezlerine gelen çocukların sağlıklarını iyileştirici ve geliştirici seanslar yapmaktadırlar.
Otizm tanılı çocuklar, genellikle yalnızca özel eğitim dersi almaktadırlar. Ancak ergoterapistler otizmin altında yatan spektrumları çözmeye çalışırlar. Örneğin ellerini birbirine vuran, sürekli zıplama ihtiyacı olan, ağzına bir şeyler sokan, dönme ihtiyacı olan, parmak ucu yürüyen, merdiven çıkarken zorlanan, kaldırımdan inerken zorlanan, yaşına uygun gelişim basamaklarını tamamlamamış otizm tanılı çocukların bu problemlerini gidermeye yönelik rehabilitasyon uygulayan kişilerdir.
Özel eğitim uzmanları ise, renkleri, kavramları, sayıları, hayvanları, ilerleyen yaşlarında temel bilim derslerini çocuklara öğreten eğitmenlerdir.
Yalnızca özel eğitim uzmanından alınan ders yeterli olmayacağı gibi yalnızca ergoterapistler tarafından alınan terapilerde yeterli gelmeyecektir. Ergoterapistler ve özel eğitim uzmanları birbirlerini tamamlayan, multidisipliner çalışması gereken mesleklerdir. Çocukların eğitimlerinin ve terapilerinin yoğun olması gereken zamanlarda meslek grupları birlikte hareket ederek çocukların maksimum gelişme göstermesi hedeflenmelidir.
Özellikle otizm tanılı çocuklarda ergoterapistler ile dil ve konuşma terapistleri de birlikte çalışmalıdır. Çoğu konuşma bozukluklarının altında yatan problemlerin duyusal temelli olduğu unutulmamalı ve çocuklar dil ve konuşma terapisine ek olarak ergoterapi de almalıdır.
Yazımızda verdiğimiz otizm tanı grubu durumun anlaşılması için verdiğimiz bir örnektir. Ergoterapistler özel eğitim merkezine gelen tüm tanı grupları ile çalışmaktadır. Aynı otizmde olduğu gibi, diğer tanı gruplarında da yer alan spektrumları ortadan kaldırmaya yönelik terapi uygulamaktadırlar. Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite, disleksi, down sendromu, ret sendromu, otizm, serebral palsi gibi birçok tanı grubuna ergoterapi uygulanmaktadır.
Ergoterapi bölümü, ilk mezunlarını 2014 yılında vermiştir. Mezun ergoterapist sayısının az olduğu ve ergoterapistlere diğer alanlarda da ihtiyaç olduğu için her kurumda ergoterapist bulunmamaktadır. Mezun sayısının artması ile her merkezde birden fazla ergoterapist bulunacaktır.
Sizlerde çocuklarınızın ergoterapi almasını ve ergoterapist tarafından değerlendirilmesini istiyorsanız, bilgi@ergoterapim.com mail adreslerimizden veya sosyal medya hesaplarımızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
3Yorumlar
Zeynep
19 Mayıs 2019Bizde bir özel eğitim merkezine gidiyoruz. Buradaki ergoterapist bir arkadaş var ismini vermem doğru olmaz belki ama, gerçekten çok bilgili ve alanında başarılı. Ergoterapistlerin vakaya bakış açısı gerçekten oldukça yarar sağladı. Daha önce görmediğimiz bir özelliğini çıkarttı oğlumuzun.
Sema Güler
2 Aralık 2019Merhaba hatay da yaşayan yiyenim henüz bir teşhis konmuş değil ama frajil x sendromundan bahsediliyor. kaslar el ayak vs yaşıtları gibi çalışmıyor zaten çok zayıf ve uzun boylu ayrıca mental olarak ta bir problem var gibi ya da algıda doğru ifade etmiyor olabilirim. Hatay da ergoterapist var mı onu arastitiyorum. Sanırım yok gibi ne yapılabilir acaba ?
admin
12 Aralık 2019Merhaba Sema hanım, mail yoluyla tarafınıza bilgilendirme yapılmıştır.