Omurilik yaralanmaları ve ergoterapi ile günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığın sağlanması için aktiviteler düzenlenmekte ve kişiye özel uyarlanabilir yardımcı ekipmanlar ile bağımsızlığı en üst düzeye çıkarmak hedeflenmektedir. Omurilik yaralanmalarından sonra ergoterapi çalışmaları ile günlük yaşama geçiş ve fonksiyonlarda bağımsızlığın sağlanması temel hedeflerdendir.
Beyin ve omurilik merkezi sistemini oluşturur. Omurilikte meydana gelen hasar yaralanma seviyesinin etkilediği vücut bölgelerine beyin tarafından uyarıların gitmesini ve vücuttan gelen uyaranların beyne ulaşmasını engellemektedir. Omurilik (spinal kord) yaralanmalarında yaralanma seviyesine göre vücuttaki etkilenim değişmektedir. Spinal kord yaralanmalarında ergoterapi uygulamaları tamamen kişiden kişiye göre değişmektedir.
Omurilik Yaralanmalarında Ergoterapi Uygulamaları
Ergoterapi uygulamaları omurilik yaralanmasından sonra kaybolan işlevleri telafi edebilmek, günlük yaşamda maksimum bağımsızlığa ulaşabilmek amaçlanmaktadır. Yaralanma seviyesine ve kişiden kişiye göre değişen ergoterapi yaklaşımlarından temel stratejiler;
1- Uyarlanabilir mutfak ve yemek yeme araçları
Etkilenim düzeyi üst ekstremiteyi etkiliyorsa yemek yemek başta olmak üzere birçok aktivitede zorlanılmasına neden olacaktır. Kalın saplı veya bilekten desteklenmiş kaşıklar, dökülmeyi önleyen plağa sahip tabaklar, bilek açısına ve fonksiyonuna uygun bıçaklar kullanılmalıdır.
2-İnkontinansın kateterizasyon ile yönetilmesi
Omurilik yaralanmalarının en yaygın komplikasyonu mesane kasları üzerindeki kontrol kaybıdır. İdrar kontrolünü sağlamak için üriner kateter kullanımı önerilebilir ve kateter kullanımı öğretilmektedir.
3- Giyinme aktiviteleri
Giyinme bağımsız yapılması oldukça önemli olan bir günlük yaşam aktivitesidir. Tekerlekli sandalyede, yatakta veya koltukta kişi için uygun giyinme ve soyunma teknikleri öğretilerek bağımsız olması hedeflenmektedir. Giyinme stratejilieri etkilenim düzeyine ve kişiden kişiye göre değişmektedir.
4- Kişisel bakım ve duş alma
Duş alma ve kişisel bakım için gerekli aktiviteler kişilerin nasıl bağımsız yapabileceği değerlendirilerek uygun stratejiler öğretilmelidir. Banyoda kullanılacak oturaklar, duş başlıkları, lif ve şampuanlar kişiye özel olarak belirlenip uygulanmaktadır.
5- Araç sürme
Araç sürme aktivitesinde bağımsızlığın sağlanması için ekipmanlar ve araç düzenlemeleri mevcuttur. Hangi özelliklerin kişi için uygun olacağını belirleyip ardından bu araçların kullanımında kişiye destek olmak gereklidir.
6- Okul, iş ve üretime yönelik aktiviteler
Omurilik yaralanmalarından sonra okula ve işe devamlılığın sağlanması için transferlerin, mesleki aktivitelerin, yazı yazma aktivitelerinin kişiye uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Hem yeni stratejiler hem de yardımcı cihazlar ile kişinin bağımsızlığı arttırılmalıdır.
Merkezimizde Omurilik Yaralanmaları ve Ergoterapi
İstanbulda bulunan Ergoterapim Danışmanlık Merkezimizde omurilik yaralanmaları olan çocuklara ve yetişkinlere yönelik rehabilitasyon çalışmaları yapılmaktadır. Omurilik- spinal kord yaralanmaları ergoterapi randevusu ile merkezimize başvuran hastaların değerlendirmeleri alınarak uygun terapi programı uygulanır. Nörolojik rehabilitasyon randevusu almak için tıklayın.