Ergoterapinin Alanları

Nörolojik Rehabilitasyonda Ergoterapi

Nörolojik rehabilitasyonda ergoterapi, beyin ve omurilik hasarı sonucu meydana gelen hastalıklarda uygulanan terapi sürecinde yer alması gereken bir uzmanlık alanıdır. Nörolojik rehabilitasyon ekibinde; nörolog, ergoterapist, fizyoterapist başta olmak üzere psikolog, dil konuşma terapisti ve gerekli diğer uzmanlardan oluşmaktadır.

Nörolojik hastalıkların terapi edildiği nörolojik rehabilitasyonda tamamen kişinin etkilendiği alanlara uygun terapi programı hazırlanır.  Her tanıda ve her kişide farklı tedavi protokolleri ve farklı tedavi yaklaşımları uygulanır.

Nörolojik Rehabilitasyon Uygulanan Tanılar

  • Multiple Skleroz (MS)
  • Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS)
  • İnme
  • Omurilik Yaralanması
  • Kafa Travması
  • Sinir Yaralanmaları
  • Guillain Barre Sendromu (GBS)
  • Kas Distrofisi
  • Yüz Felci
  • Beyin Felci (Serebral Palsi)
  • Parkinson Hastalığı
  • Denge Bozukluğu

bu tanılar başta olmak üzere beyin ve omurilik yaralanmaları ve hastalıklarında nörolojik ergoterapi uygulanır.

Nörolojik rehabilitasyonda ergoterapi ile günlük yaşam aktivitelerinde, kişisel bakım aktivitelerinde, iş ve üretime yönelik aktivitelerde bireylerin maksimum bağımsızlığa ulaşmalarını sağlamak amaçlanır. Kognitif problemler, duyusal sorunlar, hareket kayıpları, koordinasyon ve denge bozuklukları, aktivite kaybı gibi kişinin ihtiyacı olan alanlarda çalışmalar yapılmaktadır.

Ergoterapi müdahalelerinde bireylerin hareket kayıplarının giderilmesi üzerinde çalışılırken aynı zamanda fonksiyonelliği engelleyen fiziksel, kognitif ve çevresel etmenler bir arada incelenip terapi programı hazırlanır. Aktivitelerin yapılamamasında hareket kayıplarının önüne geçilemeyeceği durumlarda bireylerin çevresel düzenlemeleri yapılarak, adaptif cihaz ve ortez kullanımına teşvik edilip öğretilerek günlük yaşam aktivitelerinde maksimum bağımsızlığa ulaşmalarında bütüncül bir bakış açısı ile terapi uygulanır.

Beyin ve omurilik hasarının neden olduğu nörolojik hastalıklarda kognitif işlevlerde sorunlar yaşanmaktadır. Hafıza, oryantasyon, planlama, karar verme gibi kognitif işlevlerde sorun yaşanması durumunda Kognitif Rehabilitasyon uygulamaları yapılmalıdır. Nörolojik hastalıklarda hareket kayıpları gözle görülen ve en çok müdahale edilen bozukluklar olsa da bireylerin bilişsel problemleri günlük yaşam aktivitelerinde ve yaşamı sürdürmelerinde sorun yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu nedenle nörolojik rehabilitasyon süresinde uygulanacak kognitif rehabilitasyon uygulamaları ile bütüncül iyileşme amaçlanmaktadır. Ergoterapi müdahale programı içinde bireylerin ihtiyacı doğrultusunda nörolojik ve kognitif terapi uygulamaları birlikte yer almaktadır.

Merkezimizde Nörolojik Rehabilitasyon Uygulamaları

ERGOTERAPİM – Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde Uzman Ergoterapistimiz tarafından Nörolojik yaralanmalarda ve hastalıklarda Nörolojik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Nörolojik rehabilitasyon randevusu almak için şimdi tıklayın.

Makale Önerisi:

CESİM Ö.B., , SIĞIRTMAÇ İ.C., ÖKSÜZ Ç.(2019). Nörolojik Bozukluklarda Ergoterapi ve Toplumsal Katılım. Ankara: Türkiye Klinikleri; s.43-50.

Önceki Yazı

1Yorum

  • irem erol
    6 Aralık 2023

    Merhaba,
    ALS hastasi babamin yatakta yatma suresinde yasadigi bazi sirt agrilari gibi sorunlarin cozumu konusunda sizlerin yardimi olabilir mi?
    Iyi calismalar.

    Reply

Bir yanıt yazın

whatsapp