Müsküler distrofi, tüm uzuvların (bacaklar, kollar,eller), yüz, boyun, omuzlar, kalça, kalp ve diyafram kaslarının ilerleyici zayıflığı ve dejenerasyonu ile karakterize genetik olarak kalıtsal bir grup hastalığıdır.
Hastalığın başlangıç yaşı çocukluktan erişkinliğe kadar değişmektedir. Hastalık ilerledikçe zayıflayan kaslar hastaların evde, okulda veya işyerinde günlük aktivitelerini gerçekleştirmelerini zorlaştırır. Bu nedenle, semptomatik tedavilere ek olarak ergoterapi, hastaların günlük yaşam aktivitelerini daha verimli bir şekilde yerine getirmeleri için uygulanan terapidir.
Musküler Distrofi, yavaş yavaş kötüleşen, kas zayıflığına ve diğer semptomlara neden olan kalıtsal bir durumdur. Semptomları ve şiddeti değişen farklı Musküler Distrofi türleri vardır;
- Duchenne Müsküler distrofi
- Becker Müsküler Distrofi
- Emery- Dreifuss Müsküler Distrofi
- Limb-Girdle Müsküler Distrofi
- Fasioskapulahumeral Müsküler Distrofi
- Miyotonik Distrofi
- Okülofaringeal Müsküler Distrofi
- Distal Müsküler Distrofi
- Konjenital Müsküler Distrofi
Çocuklarda Musküler Distrofi ve Ergoterapi Uygulamaları
Çocuklarda ergoterapi uygulamalarında, çocukların fonksiyonlarını değerlendirerek evde ve okulda bağımsız olmasını sağlamak, öğrenmeyi arttırmak ve günlük yaşam aktivitelerinde bağımlılığı azaltmak birincil hedeftir. Ayrıca fonksiyonları geliştirerek ve bağımsızlığı arttırarak özgüveni sağlamak amaçlanmaktadır.
- Kas güçsüzlüğünü gidermek için güçlendirici aktiviteler uygulamak
- Merdiven çıkma, yürüme, koşma gibi motor aktiviteleri yapması için motor becerileri çalışmak
- Dengeyi arttırmak ve geliştirmek
- Enerji koruma tekniklerini öğretme
- Yaşına ve fonksiyonlarına uygun günlük yaşam aktivitelerinde maksimum bağımsızlığa ulaştırma
- Ortez ve yardımcı cihaz gerekiyorsa en uygun olanı önerme ve kullanmayı öğretme
- Kendine güven ve sosyalleşme sağlama
Yetişkinlerde Musküler Distrofi ve Ergoterapi Uygulamaları
Müsküler distrofide ergoterapi ile bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde, iş ve üretime yönelik aktivitelerinde bağımsız olmaları ve daha fonksiyonlarını sürdürebilmeleri amaçlanmaktadır. Ayrıca müsküler distrofi ve ergoterapi çalışmalarında bireyler için gereken terapi programı uygulanırken gerekli olduğunda yardımcı cihazların kullanılması ile fonksiyonellik desteklenmektedir.
- Zayıflamış kasları güçlendirecek aktiviteler planlamak
- Tekerlekli sandalye ve yürüteç kullanırken evde, okulda veya işte kolay ve güvenli erişimi sağlamak
- Yemek yemek, giyinmek, banyo yapmak, duş almak, alışveriş yapmak, ev işi yapmak gibi günlük yaşam aktivitelerin tek başına bağımsız yapılabilmesini sağlamak
- Üst ektremite eklem hareket açıklıklarının korunması için ve kuvvetin azalmaması için el rehabilitasyonu uygulamak, istirahat atelleri ve fonksiyonu korumak için ortezleri önermek ve kullanımını öğretmek
- Kişisel bakım aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamak için klozet, duş ve yatak ekipmanları önermek
- Ortez önermek ve kullanımını öğretmek
- Aktiviteler yapılırken daha verimli olunması için enerji tasarrufu tekniklerini öğretmek
Merkezimizde Müsküler Distrofi ve Ergoterapi Uygulamaları
ERGOTERAPİM Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde müsküler distrofi hastası olan çocuklara ve yetişkinlere yönelik rehabilitasyon çalışmaları yapılmaktadır. Müsküler distrofi ergoterapi randevusu ile merkezimize başvuran hastaların değerlendirmeleri alınarak uygun terapi programı uygulanır. Nörolojik rehabilitasyon randevusu almak için tıklayın.