Multipl skleroz (MS), kronik ve tedavisi olmayan otoimmün hastalıktır. Ancak multipl skleroz ve ergoterapi işbirliği ile bireylerin semptomlarını yönetmesi, günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirebilmesi, bağımsızlığını ve fonksiyonlarını mümkün olduğunca koruyabilmesinin sağlanması amacıyla terapi uygulanmaktadır. Multipl skleroz ve ergoterapi ile bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığını ve fonksiyonlarını koruyabilmesi amaçlanmaktadır.
MS kişiden kişiye değişen çeşitli semptomlara ve belirtilere neden olur. İlerlemesi ve yaşanan problemler kişiden kişiye göre değişmekle birlikte tedavisi hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. Ergoterapi ile hastalıkla başa çıkma, daha sağlıklı ve tatmin yaşam sürme, bağımsızlığı azaltma sağlanmaktadır.
Multipl Skleroz ve Ergoterapi Rehabilitasyon
Ergoterapi hastalık olsun veya olmasın bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmalarını amaçlayan bir sağlık bilimidir. Multiple skleroz tanısı bireylerin günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılıklara neden olan bir hastalıktır. Ergoterapi ile günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmek için gereken becerileri geliştirerek veya geliştirilemeyecekse bu aktivitelerin yapılabilmesi için alternatif yollar bularak bireylerin tatmin yaşam sürmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.
- Enerji Koruma Teknikleri: MS tanısı olan bireylerin yaşadığı en büyük zorluklardan biri yorgunluk ve güçsüzlüktür. Bireylere kendilerini zorlamadan, aktiviteleri kolaylaştırarak, vücutlarındaki yükü azaltmaya yönelik yardımcı cihazları veya teknikleri öğreterek kendilerini zorlamadan ve enerjilerini koruyarak günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmalarını hedefler.
- Günlük Yaşam Aktiviteleri Eğitimi: Multiple skleroz ve ergoterapi de temel hedef bireylerin günlük yaşam aktivitelerini bağımsız yapabilmeleridir. Rutin yapılan günlük yaşam aktivitelerinde bile sorun yaşanması bireylerin bağımsızlığını kısıtlayan bir durumdur. Kişisel bakım aktiviteleri, yemek yeme, işe gitme, giyinme ve boş zaman aktiviteleri gibi bireylerin günlük yaşam aktiviteleri ergoterapi modelleri ve yaklaşımları ile değerlendirilerek uygun müdahale programına göre terapi uygulanır.
- Yardımcı Araçların ve Teknolojilerin Kullanımı: Günlük yaşamda mobilitenin, denge ve koordinasyonun, bağımsızlığın sağlanması için yardımcı cihazların kullanılması büyük önem taşır. Bireylerin yaşadığı sorunlara göre uygun olan cihazın ve aletin seçilip öğretilmesi ergoterapinin hedefleri arasındadır. Tekerlekli sandalye ve baston, düşmeleri önlemek için tutunma çubukları gibi banyo ekipmanları, titremeleri önlemek için ağırlıklı mutfak eşyaları, yerden öğeleri almak için bir “uzanma” aracı, kalem tutacakları gibi okuma ve yazma araçları gibi yardımcı cihazlar ile fonksiyonellik sağlanmaktadır.
- Kognitif (Bilişsel) Rehabilitasyon: Kognitif beceriler; hafıza, konsantrasyon, problem çözme, düşünme gibi bilişsel becerilerdir. Bu becerilerde yaşanan problemlerin giderilmesi için kognitif rehabilitasyon uygulanmaktadır.
- Güçlendirme ve Koordinasyon: Hareketlerde kısıtlılık yaşanmaması için güçlenme ve kuvvet kaybı oluşumunun engellenmesi önemlidir.
Merkezimizde Nörolojik Rehabilitasyon Uygulamaları
İstanbulda bulunan Ergoterapim Danışmanlık Merkezimizde multipl skleroz, inme, parkinson gibi Nörolojik hastalıklarda Nörolojik rehabilitasyon uygulanmaktadır. Nörolojik rehabilitasyon randevusu almak için tıklayın.