Ergoterapide Denklik var mı?

Yabancı ülkeden mezun olan kişiler Türkiye’de mesleklerini yapmaları için Seviye Tespit Sınavı(STS)’ye girerek denklik almaları gerekiyor. Önceleri yalnızca tıp fakültesi mezunları için yapılan denklik sınavı şuan diğer sağlık bölümleri içinde uygulanıyor. STS diş hekimliği, hemşirelik, fizyoterapi ve rahabilitasyon, ergoterapi, veterinerlik, ebelik, dil ve konuşma terapisi gibi sağlık alanlarında yapılıyor.

Bu sınav YÖK tarafından yılda bir defa yapılıyordu. Fakat mağduriyetlere yol açtığı gerekçesi ile STS’ye eş değer olarak yılda beş kere olmak üzere  ‘ilmi hüviyet tespiti sınavları’ yapılması kararı verildi. ‘İlmi hüviyet tespiti sınavları’ isimleri daha sonra açıklanacak olan üniversitelerde yapılacak.

YÖK, başka ülkeden tıp dışında bir bölümden mezun olanlara birden fazla sınav hakkı verileceğini açıkladı.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yurtdışından mezun olarak Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) denklik başvurusunda bulunan ilgililerin diploma denklik işlemleri ‘Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’ hükümleri uyarınca yapılıyor. Bu kapsamda, hakkında Seviye Tespit Sınavı kararı alınan ilgililere yönelik olarak yılda bir defa yazılı Seviye Tespit Sınavı (STS) yapılıyordu. Ancak giderek artan sayıda başvuru alınmakta ve yılda bir kez STS yapılması ilgililerin mağduriyetine yol açabiliyordu. Bu bağlamda 2016 yılında alınan kararla tıp doktorluğu alanında yılda iki defa gerçekleştirilen STS’ye eş değer olarak Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılandırılmış klinik sınavlar yapılmaya başlandı. Bunun yanı sıra yurtdışındaki USMLE-Step 3, PLAB-Part 2, AMC-Clinical examinations, MCCQE-Part2, Arztliche Prüfungen (3 AP,Staats examen) sınavlarının da STS’ye eş değer olarak kabul edilmesine karar verilmişti. Böylece tıp alanında STS’ye girecek bir adayın hem yurtdışında daha önce başarmış olduğu sınavlar kabul ediliyor hem de yılda altı kez sınav şansı oluyor.

Ülkemizde ergoterapi bölümü ilk mezunlarını 2014 yılından vermeye başlamıştır. Ergoterapi bölümünden mezun olan ergoterapistler sahada çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Ergoterapiye olan ihtiyaçtan dolayı, ergoterapist olmayan kişiler ergoterapi tedavisini uygulama girişiminde bulunuyorlar. Özellikle duyu bütünleme terapisi ehli olmayan özel eğitimciler tarafından yapılmaya çalışıyor. Bu kişilerin yaptığı tedavi kesinlikle duyu bütünleme terapisi değildir.

Bir yanıt yazın

whatsapp