Ergoterapi

Kaba Motor Becerisinde Ergoterapi

Kaba Motor Becerileri, koordineli ve kontrollü bir şekilde vücudun geniş kaslarını kullanarak gelişen becerilerdir. Kaba Motor Becerisinde Ergoterapi yazımızın devamı önemli ayrıntılar içermektedir.

Bütün kolların, bacakların ve gövdenin hareketleri hepsi kaba motor hareketleridir.

Birkaç örnek vermek gerekirse: Bir top yakalamak, dengede durmak, tırmanmak, bir trompetine atlamak, koşmak.

Bir bebeğin dönme, emekleme ve yürüme becerileri ile kaba motor kuvvetler başlar.

Kaba motor becerileri pratik ve tekrarlama yoluyla gelişir , bu nedenle bebek, dönme, oturma veya yürümeyi mükemmelleştirmek için haftalarca tekrarlaması gerekir.  Bir çocuk , koşarken topu yakalamayı öğrenmek için aylarca çalışması gerekebilir.

Çocuklar, serbestçe dolaşmak ve becerilerinin gelişmesine yardımcı olmak için farklı kaynaklarla deney yapmak için çeşitli fırsatlara maruz kalmalıdır.

Çocuklarda motor gelişiminin arttırılmasına yardımcı olmak için farklı ortamlarda ve farklı koşullarda becerilerin denenmesine ortam sağlanmalıdır. Ergoterapistler; motor gelişiminde yavaşlık olan çocuklara farklı ortam ve koşul oluşturarak motor beceri gelişimi hızlandırır.

Bununla birlikte, normal kaba motor gelişimin gerçekleşmesi için, beyin, omurga, sinirler ve kasların sağlam ve hasarsız olması gerekir . Eğer doğum travması, kaza veya hastalık yoluyla hasar oluşursa, motor becerilerinin ilerlemesi diğer becerilerdeki gibi etkilenebilir.

Kaba motor becerilerinin oluşması, ince motor kuvvetlerin gelişimine destek olmaktadır.

Brüt motor becerilerinin gelişimini etkileyen faktörler:

Çalma bilgisayar oyunları ve izlerken tv çocuklarımızı önceki nesil olmadığı her türlü bilgiye büyük poz vermiş, ancak maliyet çocuklar açık ve kapalı oyun fiziksel motor becerilerini geliştirmek için fırsatları atlamak olabilmesidir.

Düşük kas tonusu veya yüksek kas tonusu varlığı, çocuğun vücudunu kontrol etme yeteneğini etkileyebilir.

Ailesi tarafından korunan bir çevrede büyümek çocuk için tehlikeli olabilir! Çocuklarımızın dışarıda oyun oynamasına, parkta yürümesine veya arkadaşlarıya dönmesine izin vermek gereklidir. Aileler çocuklarını güvende tutmaya çalışıyor, bu harika, ancak motor becerileri fiziksel fırsat eksikliğinden olumsuz etkilenebilir.

Bebekler, araba koltuklarında, yürüme halkalarında ve televizyonun önünde çok fazla zaman harcama eğilimindedir. Bunların hepsi modern yaşamın talepleri doğrultusunda gerekli uyarlamalardır.

Ebeveynlerin çocuklarıyla yeteri kadar oyun oynamaması, çocuğun gelişimini olumsuz etkiler.

Denge, motor planlama ve koordinasyon ile birlikte yaşanan fiziksel zorlukların hepsi çocuğun kaba motor aktivitelerine katılma ve bunlardan fayda sağlama yeteneğini etkileyebilir.  Bu güçlükler doğum travması, Duyusal İşleme Bozukluğu , gelişimsel gecikmeler, genetik anormallikler veya başka birçok nedenden kaynaklanabilir.

Ergoterapi tedavi planı içinde ince motor ve kaba motor kuvvetlerin önemi büyüktür. Çocukların kaba ve ince motor becerisini pediatrik rehabilitasyon alanında uzman ergoterapistler, yetişkinlerin el yaralanması sonucu oluşan motor beceri hasarını el terapisi alanında uzmanlaşmış ergoterapistler, yaşlı bireyler için geriatrik rehabilitasyon alanında uzmanlaşmış ergoterapistler çalışır. Ergoterapinin temelinde bireyleri günlük yaşamda bağımsızlığa kavuşturmaktır. Günlük hayatta yaptığımız bütün aktiviteler kaba ve ince motor becerilerdir. Ergoterapistler bireylerin bağımsızlığını sağlamak için, hasar olan motor kuvvetlerin onarımını yaparak tedavi planını başlatır.

İnce Motor Becerilerinin Günlük Yaşamda Önemi Başlıklı Yazımızı Okumak İçin TIKLAYINIZ

Bir yanıt yazın

whatsapp