Ergoterapi ve İşitme Engelli Rehabilitasyonu

Ergoterapi ve İşitme Engelli Rehabilitasyonu

Ergoterapinin işitme engelli rehabilitasyonunda önemi oldukça fazladır. Tüm engel gruplarının yaşamlarını kolaylaştıran ergoterapistler işitme engellilerinide bir çok alanda bağımsızlığa ulaştırırlar. Ergoterapi ve İşitme Engelli Rehabilitasyonu nedir?

İşitemeyen ve işitme zorluğu çeken bireyler, işitme problemi yaşamayan bireylere kıyasla denge ve kaba motor becerilerinde güçlük çekerler. Ancak, postürel kontrol ve motor değerlendirmeler, bireylerde gözle görülebilen güçlüklere yol açmadığı sürece rehabilitasyon uygulanmaz. Ayrıca postürel kontrol, vestibüler disfonksiyon, denge ve motor becerilerinde azalmış fonksiyon seviyeleri sergilerler. Ergoterapistler ise bu alanlarda bireyleri tedavi ederek yaşamlarını kolaylaştırır.

İşitme Engelliliğin Sebebi Nedir?

İşitme engelli bir birey seslerin hiçbirini duyamaz. Bir kısmını duyabilse bile, işitme yetersizliği olsa bile, işitme engelliymiş gibi görülebilir. İşitme bozukluğu, sensorinöral (iç kulakta bir sorun) veya iletken (orta kulakta bir sorun) olabilir ve çeşitli konfigürasyonlara (yani yüksek veya düşük frekans kaybına) sahip olabilir.

Bir işitme bozukluğu konjenital (doğuştan) olabilir veya zaman içinde sonradan gelişmiş olabilir. Konjenital işitme kaybı genellikle genetik problemler veya mutasyonlar, intrauterin enfeksiyonlar, prematüreite, RH faktör komplikasyonları, toksemi veya anoksi kaynaklı olarak görülür. Kazanılan işitme kaybı, hastalık, enfeksiyon (örneğin, otitis media), ototoksik ilaçlar, gürültüye maruz kalma, tümörler, travma veya yaşlanma sonucu olabilir.

Ergoterapinin Rolü Nedir?

Ergoterapistler

  • İşitme engelli bireyler ile ince ve kaba motor, denge, koordinasyon üzerine çalışır.
  • Günlük yaşamda bağımsız olamayan kişilerin günlük yaşam aktivitelerini düzenler.
  • Aktivitelerini ve yaşamını kolaylaştıracak yardımcı cihazları bireyin kullanımına sunar.
  • Meslek edinmek isteyen kişilere mesleki rehabilitasyon yaparak, kişi için en uygun mesleğin belirlenmesini sağlar.
  • Beş duyudan biri eksik olduğu için bu bireylerde duyusal işleme sorunları olabilir. Bu bireyler ile duyusal bütünleme terapileri yapılır.
  • Çocuklar oyun oynarken koordinasyon güçlüğü çekiyorsa mutlaka ergoterapiden faydalanması gereklidir.
  • İşitme engelli birey ve ailesi için gerekli bilgilendirmeleri yapar.

Ergoterapistin işitme engelli bireylerin yaşamındaki rolü oldukça önemlidir. Ergoterapi bölümünde okuyan öğrenciler, geniş bir nöroanatomi dersi almaktadırlar. Nöroanatomi dersinde işitme alanı, motor kuvvvetler, denge, koordinasyon arasındaki ilişkiyi öğrendikleri için bunlar arasındaki sorunlara da oldukça hakimlerdir.

Bir yanıt yazın

whatsapp