Ergoterapi ve Dispraksi

Dispraksi, ergoterapinin ilgilendiği bireyler arasındadır. Kişi için tasarlanmış ergoterapi tedavisinden çok başarılı sonuçlar alınabilir. Ergoterapi ve Dispraksi nedir?

Dispraksi,  ince ve/veya kaba motor koordinasyonu etkileyen gelişimsel koordinasyon bozukluğudur. Bireyin koordinasyon güçlükleri, eğitim, iş ve istihdamda günlük yaşam becerilerinin katılımını etkileyebilir. Çocuklar kendi kendine bakma, yazı yazma, bisiklet sürme, ayakkabı bağcığını bağlama ve oyun oynama gibi diğer etkinlikler de de zorluk yaşayabilirler. Dispraksi problemi olan birçok kişi aynı zamanda hafıza, algılama, işleme ve konuşma ile ilgili zorluk yaşamaktadır.

Dispraksi de Ergoterapi

Ergoterapistler, dispraksili çocuklara, motor becerilerini geliştirmek amacıyla bir takım egzersizler uygular. Kullandıkları egzersizler, çocuğun durumuna,ihtiyaçlarına veya terapinin yapıldığı ortama göre değişiklik gösterir. Ergoterapi ve Dispraksi ortak paydaları nelerdir?

Yazı yazma, ayakkabı bağlama ergoterapistin çocukla birlikte çalışabileceği bazı becerilerdir.

Ergoterapist okul ortamında dispraksili bir çocukla çalışıyorsa, o ortamda yazı yazma, makasla birşeyler kesme gibi becerilere yoğunlaşır. Günlük yaşamda tüm bireylerin bağımsız yaşamasını hedefleyen ergoterapistler, çocukların giyinme, ayakkabılarını bağlama gibi aktivitelerine de odaklanır.

Ergoterapistlerin çocuklar üzerinde çalışabileceği bazı aktiviteleri aşağıda sıraladık ;

El Yazısı

Yazı yazarken harfleri düzgün yazabilme, harfleri aynı boyutlarda yazabilme gibi aktivitelere odaklanır.

  • Noktalardan oluşan harflerin kalemle üzerinden geçmesi istenebilir,
  • Her kelimeyi yazdıktan sonra parmağını kullanarak diğer kelime arasında mesafe bırakması istenebilir,
  • Aktiviteler farklı kağıtlarla yapılmalıdır. Duyusal geri bildirim için pürüzlü, yüksekliği ayarlanmış kağıtlar kullanılabilir.
  • En kolay görevden, en zor göreve doğru ilerleyen yazı müfredatı kullanılabilir. Çalışmaya düz ve büyük harflerden başlanır, daha sonra karmaşık ve küçük harflere geçilir.

Makasla Cisimleri Kesme

  • Makasla çalışırken öncelikle makası masaya koyun. Makası nasıl tuttuğunu gözlemleyerek doğru pateni öğretin.
  • Aktiviteler de farklı makas türleri kullanılabilir. Menteşe makasları, döngü makasları ve koordine etme ve kuvvet için yeteri becerisi olmayan çocuklarda kontrolü arttırmak için daha küçük makaslar kullanılabilir.
  • Kağıda çizilmiş bir şekli keserken, şeklin kenarındaki fazla kağıtlar kesilebilir.Bu sayede, çocuğun hattı daha kolay yakalamasını ve şekli çevirmesini kolaylaştırır.
  • Değişik kalınlıklarda ve renklerde kağıt, ip, kumaş kullanın.
  • Bir an önce kağıdıttaki şekli kesmekte acele eden çocuklar için, farklı renklerden oluşan kağıtlar kullanılabilir. Böylelikle şeklin kesilmesi bitmiş olmasa da renkler biteceği için hedefe ulaşma tatmini oluşacaktır.

Giysileri Giyinme

Giysileri giyinirken en fazla zorlanılan şeylerden olan, fermuar, düğme, cırt-cırt gibi manipülasyon gerektiren aktiviteler üzerinde şu şekilde çalışır;

  • Bu aktivitelerdeki manipülasyon yeteneğini arttırmak için, egzersize ilk başlandığı zaman çocuğun üzerindeki elbiselerde değil, soyunma yelekleri ve giyinme tahtaları kullanılabilir. Bu sayede daha stabil hale gelen nesneler üzerinden egzersiz kolay hale getirilebilir.
  • Fermuarı çekmek için öncelikle iki fermuar ucunu bir araya getirmek ve sonra çekmek gerekir. Çocuklarda bu aktivite çalışılırken oyunla aktiviteyi eğlenceli hale getirmek gerekir. ‘ Buradaki istasyona treni koy ve tren rayı üzerinde treni ilerlet’ gibi sözlü ipuçları ile aktiviteler renklendirilebilir.
  • İlk defa düğme ilikleme çalışılacak çocuklarda yelek üzerindeki düğmeleri hizalayın ve yarıya kazar itin. Bu sayede ilk görevi kolayca başarmış olacak ve kaybetme korkusu olmadığı için bir sonraki seansta daha öz güvenli olacaktır.

Ayakkabı Bağlama

  • Ayakkabı bağlarken adımları öğretmek için iki ucu farklı renklerde ipler kullanın. Bu şekilde uygulanan her adımın çocuk tarafından net görülmesi sağlanır.
  • İlk egzersizleri ayakkabı ayakta iken değil masaya sabitlenmiş şekilde deneyin. Bu sayede öğrenme ve pratik aşamasını net görecektir.

Ergoterapistler ayrıca genel denge, koordinasyon, kaba motor becerileri geliştirmek içinde çalışır. Bir engelden atlama, farklı boyutlardaki topları yakalama gibi aktivitelerle çalışılabilir.

Bir yanıt yazın

whatsapp