Engelliler Haftası
Toplumun normal olarak tanımladığı her türlü aktiviteyi yapamama durumu engellilik olarak ifade ediliyor. Bireylerin doğuştan veya doğduktan sonra herhangi bir hastalık, kaza sonucu fiziksel, zihinsel, psikolojik, duygusal ve sosyal açıdan yetilerini kaybetmesi durumu kişileri bu alanda engelli hale getirir,
Fakat toplulumuzda engellilik kelimesi oldukça yanlış anlaşılıyor. Engellilik bir veya birden fazla yeti için kullanılır fakat kişinin tüm bedeni için engelli kelimesi kullanılamaz. Bir örnekle açıklayalım, tekerlekli sandalye kullanan bireyler yürüme, koşma gibi aktivitelerde engellidir. Fakat bu kişinin ellerinde, kognitif yapılarında hiçbir engellilik yoktur. Eğer bu kişi bir işte çalışmak isterse bilgisayar başında bir işi oldukça iyi yapar. Çünkü kişinin engeli ve mesleği arasında bir bağlantı yoktur. Fakat toplumumuzda bu kişi engelli denerek kişi tamamen toplum dışına soyutlanıyor.
Kişileri değerlendirirken engellerinin hangi yetilerde olduğunu iyi anlamak gereklidir. Engelin olmadığı yetilerde bile kişiyi engelli olarak nitelendirmek hem kişi için toplum için dezavantajlı bir durumdur.
Yukarıda örnek verdiğimiz kişi belkide yürüme engeli olmayan bir kişiden, bilgisayar başında yaptığı işi çok daha iyi yapabilir. Eğer biz kişilere kendilerini tanımaları için fırsat vermez, onları toplumdan soyutlarsak varolan özelliklerini açığa çıkaramayacaklardır.
Birleşmiş Milletler 1992 yılında alınan kararla 3 Aralık tarihini Ulusal Engelliler Günü olarak kutlanmasına karar vermişlerdir. Buna ek olarak 10-16 Mayıs Engelliler Haftası olarak kararlaştırılmıştır. Fakat engelliler haftası bir hafta boyunca stabil olarak kutlanan bir hafta değildir. Bu haftanın er günü bir engel grubuna adanmıştır.
Engelli Haftasının Günleri
- 10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı
- 11 Mayıs Görme Engelliler günü
- 12 Mayıs İşitme ve Konuşma Engelliler günü
- 13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü
- 14 Mayıs Zekâ ve Ruhsal Engelliler günü
- 15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü
- 16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış
Ülkemize yeni giren meslek dallarından biri olan ergoterapi mesleği engellilerin günlük yaşam aktivitelerinde bağımsız olmalarını sağlıyor. Engelli bireyleri hem günlük aktivitelerinde bağımsız hale getiriyor hemde mesleki rehabilitasyon yaparak bireyin engeli dışındaki yetilerini ortaya koyarak kişi için en uyumlu mesleği ortaya çıkarıyor. Engellilik ve kısıtlılık konularına oldukça hakim olan ergoterapistler engelli bireylerin her engellerini birlikte aşma konusunda oldukça profosyonellerdir.
Ergoterapistler her zaman yanınızda…