‘Duyusal Bütünleme; Kişinin kendi vücudunu ve çevresinden gelen duyumları organize eden ve vücudu çevreyle uyumlu kullanmaya mümkün kılan nörolojik bir tepkimedir.’ (Ayres,1988)
Duyu bütünleme terapisi ergoterapistler tarafından uygulanır. 22 Mayıs 2014 tarihli 29007 nolu Resmî Gazete’ de yayımlanan Sağlık Meslek Mensupları ile Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik’te sadece Ergoterapistlerin görev tanımında duyu bütünleme terapisi yapma yetkisi yer almaktadır.
Duyusal problemler çocuk veya yetişkin, tanısı olsun veya olmasın yaşanılabilen problemlerdir. Önemli olan duyusal problemlerin günlük yaşantımızı aksatmamasıdır. Eğer duyusal bütünleme problemi yüzünden günlük yaşam aktivitelerimizde aksamalar, çocukların gelişimlerinde bozukluklara neden oluyorsa o zaman bir ergoterapiste danışılması gereklidir. Ergoterapistler öncelikle kapsamlı bir değerlendirme yapıp duyusal bozuklukları, duyu bütünleme ve ergoterapiye ihtiyacının olup olunmadığını ortaya koyar. Ardından hangi alanlarda terapiye ihtiyacı olduğunu saptar ve terapi programı uygular.
Aşağıda yer alan maddelerde bazı duyusal problemler bulunmaktadır. Bunların varlığı tek başına duyu bütünleme terapisine olan ihtiyacını ortaya koymadığı gibi bu problemler olmasa da duyu bütünleme terapisine ihtiyaç duyulabilir. Aşağıda yalnızca birkaç örnek verilmiştir. Bu nedenle, şüphelendiğiniz bir durum olduğunda mutlaka bir ergoterapist ile iletişime geçiniz.
- Çorap giymek istememe
- Dokunma, görme, hareket ve seslere karşı aşırı hassas olma
- Kendine veya eşyalara vurma/dokunma
- Sürekli hareket etmek isteme veya hareketten kaçınma
- Kaldırımdan inerken korkma, merdiven çıkmada zorlanma, ayakları yerden kesilince endişelenme
- Kucağa alınınca, kucakta tutulunca rahatsız olma
- Giysilerinin kolları, paçaları kıvrıldığında veya ıslandığında rahatsız olma
- Kurallı oyunları oynamada zorlanma
- Saçlarının kesilmesini, yüzünün yıkanmasını, tırnaklarının kesilmesini istememe
- Bir yerlere veya insanlara çarpmaktan hoşlanma
- Araba kornası gibi ani seslerden korkma
- Karanlıkta olmayı tercih etme veya ışıktan çok hoşlanma
- Işıklı oyuncakları ve ışıklı nesneleri çok sevme, gözünü ayırmadan bakma
- Her şeyi koklamak isteme
- Yiyecek olmayan nesneleri yalama, ağzına götürme ( örn; parmağını, oyuncağı)
- Zayıf kas tonu
- Kendini kontrolde problem
- Elleri bir araya getirmede problem
- Yavaş hareket etme
- Bebek konuşmasında (agulama) zorluk
- Keşfetme problemleri
- Hareket ettirildiğinde ağlama veya gerginlik
- Baş aşağı durmayı tolera edememe
- Yaşına uygun oyuncakları oynama da problem
- Bebeklerde çok fazla ağlama, huzursuzluk, beslenme ve uyku bozuklukları
Merkezimizde Duyu Bütünleme Terapisi Uygulamaları
ERGOTERAPİM – Ergoterapi ve Gelişim Merkezimizde uyaran eksikliği, otizm, down sendromu, genetik bozukluklar, serebral palsi, duyu bütünleme bozuklukları, disleksi, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı olan çocuklara duyu bütünleme terapisi uygulanmaktadır.
Duyu bütünleme terapisi randevusu ile merkezimize başvuran hastaların değerlendirmeleri alınarak uygun terapi programı uygulanır. Duyu bütünleme randevusu almak için tıklayın.
3Yorumlar
Gözdenur
4 Temmuz 2019Duyu bütünleme terapisi ülkemizde yanlış kişiler tarafından uygulanabiliyor ne yazık ki. kendini duyu bütünleme terapisti olarak tanıtan merkezlerden uzak durun lütfen. ben ergoterapistle tanışana kadar çocuğum duyu bütünleme terapisi almamış. hem paranız hemde çocuğunuzun zamanını boşuna harcamamak için ergoterapistler dışındaki kişilerden seans almamanızı tavsiye ederim.
Canan
26 Nisan 2022Çocuğum 4 yaşında. Bazı doktorlar otizm diyor, bazı doktorlar otizm değil diyor. Konuşuyor ancak bizimle iletişim kurmuyor, çok fazla hareket etmek istiyor. Eve durduramıyorum hiperaktif bir çocuk. Masaların üzerine çıkıyor oradan aşağı atlıyor, ayağını kırmasından korkuyoruz. Çocuğum için duyu bütünleme terapisi almalımıyız?
admin
28 Nisan 2022Merhabalar Canan hanım. Çocuğunuzun ergoterapi ihtiyacını tespit edebilmek için ayrıntılı değerlendirme almamız gereklidir. Kurumumuzdan duyu bütünleme değerlendirme randevusu alarak bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz.