Ergoterapinin Alanları

İşyeri Ergonomisi

İşyeri ergonomisi nedir?

Günümüzde mesleklerin çalışma koşullarına bağlı olarak işyeri hastalıkları yaygın olarak görülmektedir. İş gücü kaybına yol açan en sık nedenler, bel, boyun ve sırt ağrılarıdır. Bunun nedenleri çalışma ortamının kişiye uygun olmaması veya kişinin yanlış pozisyonlarda çalışması olabilmektedir. İşyeri ergonomisi ergoterapistlerin uzman olduğu alanlardan birisidir. Ergoterapistler kişilerde soruna neden olabilecek tüm engelleri ortadan kaldırmaktadır.

İş yerinde alınan ufak önlemler ile bu hastalıkların önüne geçilebilmektedir. İşyeri ergonomisindeki en temel amaç hastalık durumunun önüne geçmektir. Fakat eğer ağrılar oluşmaya başlamış ve hastalık oluşmuşsa buna en uygun çözümler bulunmalıdır.

İşyerinde Yapılabilecek Temel Düzenlemeler

İşyeri ergonomisi için aşağıdaki maddeleri dikkatle incelemenizi önermekteyiz.

  • Çalışılan masa kişinin boyundan çok alçak olmamalıdır. Bireyler eğilmeden kolaylıkla çalışabilmelidir.
  • Uzun süre boyunca aynı pozisyonda çalışan kişiler için sık sık aralar verilmelidir.
  • Alet ile çalışan kişilerde, aletlerin sakatlama riski varsa aletler düzenlenmeli veya değiştirilmeli.
  • Çalışanların yük taşıması gerekiyorsa, uygun kaldırma ve omurilik koruma yöntemleri öğretilmelidir.
  • Oturarak çalışan kişilerin masa ve sandalye arasındaki mesafe kişiye uygun olmalıdır. Başını nötral pozisonda tutmalı, masada uzanması gereken eşyalar kendisine yakın olmalı, eşyalara uzanmak için eğilmemeli, oturma pozisyonu sürekli değiştirilmemeli.
  • Yüksek ses ve yüksek ışık altında çalışsan kişiler için gerekli önlemler alınmalı. Yüksek ses olan yerlerde kulaklık, yüksek ışık olan yerlerde gözlük kullanılmalıdır.
  • Bilgisayar başında çalışan kişilerde karpal tünel sendromu oldukça sık görülür. Bunu önlemek için klavye ve farenin altına bilek pedleri konabilir.
  • İşyerinde çalışan engelli bireylerin engeline uygun olarak çalışma ofisi düzenlenmelidir.
  • Uzun süreli masa başında veya ayakta çalışan kişiler için ufak egzersizler öğretilmelidir.

Yukarıda anlattığımız düzenlemeler için ergoterapistlerden yardım alabilirsiniz.

Ergoterapi bireylerin günlük yaşam aktiviteleri sırasında maksimum bağımsızlıkta olmasını sağlamaktadır. Herhangi bir hastalık geçiren kişilerin mevcut hastalıklarında iyileştirmeler yaparak, hastalanmamış kişilerde ise hastalık oluşmasını önleyerek günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığı sağlamaktadır. İşyeri ergonomisinde her iki amaç içinde çalışabilir. Şirketlerle anlaşan ergoterapistler çalışanların tüm değerlendirmelerini yaparak, çalışanlar için en uygun ortamı oluşturmaktadır.

Çalışma sırasında mesaiye beş dakika ara verip egzersiz yapmak çalışma verimini arttırmaktadır.. Masa başında ve ayakta çalışanlar için boyun ve bel egzersizleri, uzun süre bilgisayar başında çalışanlar için kısa göz egzersizleri çalışma verimini arttırmaktadır.

Bir yanıt yazın

whatsapp